[建立黃色電影圈] 最新港產片討論區(4) (叔叔/幻愛/金都)

1001 回覆
78 Like 4 Dislike
睇名單好似得十套戲係度選
一個成熟嘅電影工業獎連紀錄片獎都冇其實幾戇鳩,
尤其近年嘅紀錄長片或短片一定唔係少
btw, 卓翔值得最佳新導演提名
https://hk.ulifestyle.com.hk/activity/detail/116540/%E6%AD%A6%E6%BC%A2%E8%82%BA%E7%82%8E-hmvod%E6%8E%A8%E5%87%BA%E9%A6%99%E6%B8%AF%E4%BA%BA%E5%85%8D%E8%B2%BB%E8%A9%A6%E7%94%A8%E4%B8%80%E5%80%8B%E6%9C%88%E6%B4%BB%E5%8B%95-%E7%99%BB%E8%A8%98%E9%A1%8D%E5%A4%96%E7%9D%87%E5%A4%9A20%E5%A5%97%E6%96%B0%E4%B8%8A%E6%9E%B6%E9%9B%BB%E5%BD%B1
睇到上面單野
今次WARS搞到戲院冇人敢去,又有人話依家D戲院間間奶共,執晒都唔駛可惜
其實有冇熟IT既手足諗住搞黃色港產Netflix?
可以俾本土港產片唔駛經戲院上映,可以避開WARS之類事件對電影市場既衝擊,又可以借機餓死D奶共戲院
早幾年hmvod將自家蕭生作品搞網上平台同戲院一齊上已經係好示範,只係HMV財政唔掂先收皮
歐文傑好似有搞
一丁目短片平台
nextfilm.com.hk
一丁目 x 香港獨立電影節 : 黃色電影圈 真係生存到?
https://www.youtube.com/watch?v=inMtWMJHvQY
私心:
最佳電影/導演/編劇:叔叔
影帝:太保
影后:鄭秀文
男配:盧鎮業
女配:劉雅瑟
新人:劉俊謙
新導演:金都黃綺琳
衞詩雅,出年金像獎女配已經留定位俾佢
聖荷西係咪4月
https://m.youtube.com/watch?v=m5k9qr71Bdc
原來係前年嘅網絡電影嚟
好似有上兩三場但無報名
獨立製作冇商業片拍得咁靚
一嚟被踩為學生作品
第二上唔到商業戲院
唔夠觀眾入場
所謂黃色電影圈只能淪為小圈子圍爐

破唔到現有個制度

現階段起碼要本土片大收3000萬先好講
如果上夠場次會自動入圍
所以應該係上唔夠
段得獎speech反諷示威者,最後連香港首映都唔敢搞
聖荷西上年中已經留意想睇
話上結果上到世界末日都未上
我個人幾有興趣 但想知點劣法

btw新演員五個入面得易翔一個有幾大角色獎嘅提名 都十成九係佢

anyway會入場支持幻愛
要連續上最少五場先有入圍資格
繼園臺唔夠

講起入圍 少年的你入圍左柏林電影節
但唔覺得今屆會掃到金像獎
唔一定架
李宇春入圍左女配角同埋新演員
但個年新演員比左第二個

希望劉俊謙拎新演員
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞