[建立黃色電影圈] 最新港產片討論區(4) (叔叔/幻愛/金都)

1001 回覆
78 Like 4 Dislike
叔叔改期5月14日上映
之前買咗幻愛最後取消咗
估金像獎應該都呢個時候頒,不過撞正投票期間同武肺炒車,今屆偷步上映個班都不容樂觀,
本身以為叔叔好大機會攞最佳電影
早知新年前上哂三寶仲好
而家疫情咁搞法 出年都唔會完
大家有冇聽大把戲今集講金像獎
主持之一係剪接師,話新人獎個個行內人都係投易烊千壐,真係益個大陸仔都唔益返個演技更好的香港人,講到尾班行內人咪又係為自己利益去投票
連呢兩星期的優先場都取消晒,最後拉票機會都無埋,最佳電影焗輸俾少年的你
小圈子
邊諗到
經過咁多嘢都仲要奶共真係幫唔到
不過今年金像獎應該真係冇人理
《幻愛》同《金都》嘅編劇、演員將會同香港電影編劇家協會有Facebook live,請密切留意!
https://www.facebook.com/hkmovie6/
https://www.facebook.com/hkswg/

4月3日 星期五 10pm :《幻愛》
編劇:曾俊榮、周冠威
演員:蔡思韵 (飾演 欣欣/葉嵐)
主持:陳詠燊

4月4日 星期六 10pm : 《金都》
編劇:黃綺琳
演員:朱栢康(飾演 Edward)
主持:彭秀慧

「香港電影編劇家協會」Facebook專頁 同 Movie6 FB專頁 會同時聯播這場對談。

在FB Live前,各位如果對今個星期的嘉賓有什麼提問,也可以在下面留言,或者到時即場發問!到時見啦!!

【編劇與演員:如何創造角色】FB Live Chat

一個成功角色的誕生,是出色的劇本和演員精彩演繹的成果;所以,今年「香港電影編劇家協會」創辦「年度最佳電影角色獎」,以創意的角度,由編劇家協會會員一人一票選出,旨在同時表揚參與創造全年港產片最佳角色的編劇及演員,經過首輪投票,總共有十三個角色候選單位入圍第二輪投票。

為了提高公眾對一個角色創作過程的興趣,及加強公眾關注劇本創作,協會在公佈獎項前,將舉行一系列「編劇與演員 FB Live」,邀請入圍這個獎項的各組候選者,以他們共同創作的角色為主題,輕鬆回顧整個創作過程,讓大眾深入理解一個角色從編劇腦海構思到由演員呈現銀幕,每一個值得回味的環節。
高登先電影最新映期
狂舞派聖誕檔
唔知仲有無柒良呢
八個女人咩情況
好似有
等大陸批
仲有再見UFO都係高登先發行,又係無咗聲氣
陰功,咁好睇嘅戲,會否同八個女人同一命運
咁再見UFO我樂觀啲
上到嘅
八個女人有敏感題材先唔批啫
btw你點知的?
之前有人提過,係高先發行,但唔係高先拍攝
I mean個映期表
哦,在fb轉載過來的,狂字頭電影專頁
唔奶第日大陸開戲又點會預佢哋份開工呢,梗係奶到雪雪聲啦

劉謙
香港影壇係咁黑暗㗎啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞