歡迎想砌模型o既巴絲入黎(9)

1001 回覆
1 Like 4 Dislike

0.2+0.4
癲左
我睇MG KA版的說明書,個油係跟GSI (郡氏) 調理例,但唔知你呢個係唔係官方說明書配色黎

買咗噴筆之後第一次上色求其搵咗隻miniature 試
劣作完成!由於個人技術不足影相睇上黎仍然見到相當粗糙😔

有冇ching知 用龜泵夠唔夠噴modo啲油 主要想噴隻鐵色
新手一問 砌高達有冇話滲完線要等幾耐先噴消光?
請問咩係拉風
你用咩滲線? 琺瑯油既等佢乾未噴得,正常天氣半個鐘乜都乾,不過我慣左比多d 時間佢,因為玩模型好多時都係心急出事

上面modo 油如果開1:3應該無乜問題
雙動噴筆襟係出油拉後出風(氣),果陣我懶快手都未襟好出油已經向後拉,d 油未滲尿咁滲

大致上個方向應該就係咁

聽日冗果陣諗下d 色點襯,噴埋呢隻就收工
b社黑科技,做得好detail, 眼都盲
個胸形怪怪地咁
好似d鬼婆做完超大胸手街咁突然「之」左舊野出黎

不過隻腳幾好睇
想問下個Star wars 場景喺邊度買
請問水口位我用神之手剪完用幾號沙紙磨?
想素組唔噴
想問下巴打們, 香港邊度可以搵到madwork既產品?
事關睇完台佬joe條片之後好想試玩呢套GK
但個佢網買唔寄海外(除左支那)
https://www.youtube.com/watch?v=r8ougXLBmVo&t=1s
都叫噴過4隻野, 基本技術都開始上手, 睇片好似唔難砌,
似乎呢套可以拎下GK經驗值
我知道蝕刻片要用鉗接疊完再AA膠慢慢痴上去(有錯請指正),
仲有一個疑問係, 蝕刻片可以就咁上色(灰->上色)唔洗特別處理?
唔怕啲色食唔實個表面?
唔該晒
去man66 hobby 問下,佢地係MAD香港代理黎
問一下 蝕刻片 程序應該如何
1.鑽洞
2.噴灰 噴底色
3.AA膠貼
4.遮蓋紙 貼好部份
5.再上油
Facebook search dream studio K
我砌呢set係bb8+d-0 ,本身就有背景加底座唔洗買
Mr hobbythx
貼住剪完冇白化就由鳩佢啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞