歡迎想砌模型o既巴絲入黎(9)

1001 回覆
1 Like 4 Dislike
Gundam marker 噴槍 無得溝色
咁有冇三廠既 marker 物體 可以倒d色落去
好似三廠printer墨咁?

定還是easy painter算數

早排買左pack gundam marker
想買airbursh system黎玩 會唔會好不智
我都想買,不過長遠應該要去買空筆自己校色倒落去[/quote]其實咁樣搞搞下,不如買套pro spray basic
用同樣既氣罐,但就可以自己校色

但係由於氣罐去得好快,結果你會諗「呀!買多幾罐已經係一個龜泵既價錢啦!做乜唔買個細泵仔呢?!

於是你就會去買套龜泵連噴筆

利申︰經歷左上述事件[/quote]

補充,氣罐好似成$60 一個,我用左兩罐細既都只可以好勉強咁板噴左隻rg tallgeese 既底色,面色都噴唔到

我果陣預計如果要噴埋面色起碼要用多兩三罐

換言之一隻rg 板噴應該要買應三舊水氣

而一個龜泵只係三舊幾水
係無大泵咁好,但勝在唔使refill,氣壓大過氣罐

我喺上一個post 既留言
你可以溝完倒返D 硝基油入去噴,不過洗筆心都好撚麻煩下,同埋會好臭
仲重要係點解要咁樣做
因為唔想駁泵,但係又想有得溝色,唔使限死用gundam marker
同埋起手既成本平
gundam marker 噴槍只係郡士既一個計劃通
一支油,開稀D都可以去到60ml,都係20蚊支,夠你噴幾隻gundam
d 19 maker 一部都用幾支 佢邊會有好死比你自己溝到佢maker d 油
https://www.youtube.com/watch?v=5cKR3tvNjY4
mr joe 真係有試可唔可以自己入油噴,得就得不過有d多餘
自己入油不過真係買枝噴筆加罐
開油樽好撚貴,好似係
pro spray basic
但搞搞下真係同買龜泵差唔多價錢
要洗筆芯不如儲多少少錢買neo
我諗好多人個諗法係
「屋企無位,點買到泵呀?」
- 其實行龜泵都唔係話唔得,只要開稀少少噴多幾層都玩到,而個氣壓同耐用程度一定好過行氣罐

「我唔知自己係咪三分鐘熱度,唔想俾咁多錢住」
- 承上,龜泵好似~300,入門噴筆300-600,基本顏色 (以AV 油計︰黑白紅黃藍綠,底灰,airbrush thinner,airbrush flow improver) ~150,total 即係~1000
- 而gundam marker set 就係300,加多一盒噴筆~100,三個氣罐@60,total 即係~500
- 價錢上睇,gundam marker 係平一半既
- 但係︰
1. 第一set 既resale value 係高過第二set
2. 第一set 可以噴到既總面積會大過第二set 好多,即係如果你玩完一次之後覺得有興趣既,唔使再做好多投資已經可以繼續玩,而第二set 係又要再買marker 同氣罐
3. 第二set 試完之後想再玩,長久落去你最後都會想用番枝正經既噴筆

以上就係小弟當年點解由prospray basic 轉左玩龜泵既諗法
我之前有fd都係咁,我話你去噴場玩下睇下自己係唔係三分鐘熱度先啦
我果陣都有諗過去噴場,但諗多幾諗就覺得我無恆心執一咋野去噴場又要搭車又要等佢乾
所以最後決定都係自己買一set 噴AV 油
其實我都想買個泵同噴筆 但我屋企無位擺抽油箱
我舊時要等屋企無人去廁所開壇噴油
係玩左一年多D 知自己要玩落去先搵個位SET 死固定抽油黎玩
噴AV 油無咁大味而且無咁毒,唔用抽油箱都得 (好似係)
首先你個廁所要夠大
跟住仲要幾個鐘冇人去廁所
放係個馬筒上面,要屙就跳入企缸屙
明白哂
唔該大家

呢支野好唔好用?
同田宮分別在
無自帶掃 要自備
D 色多D,佢隻灰好過田宮果隻田宮果隻滲左好似無滲咁 原芯筆都好過佢
又可以做雨跡,幾好用
買啱個接口就得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞