歡迎想砌模型o既巴絲入黎(9)

1001 回覆
1 Like 4 Dislike
我係想買普通版rg 多2
隻藍色好好J
我買過95定99%酒精
浸一晚沖水個陣刷幾刷都洗得甩d油性油
如果入門噴槍黎講,大家每推薦
sparmax max3 0.3 / h&s ultra 0.2?
同埋邊度有得試下個手感?

感謝
想問下巴打個焗油箱係用邊隻?
係咪果啲乾碗碟機就ok?
大塵所以想整返個
破一破𥕞
市面既硝基油並非真硝基
真硝基用落模型度就毒撚死晒你班契弟了
模型油性油其實係 synthetic lacquer仿硝基
係用acrylic合成出黎去模仿硝基油既特性
所以酒精緊係溶到模型油性油啦
可唔可以講埋
x20 係咪會爆膠呢個迷思

google 「x20」「爆膠」會有好多人慘痛既經歷
但亦都有人話唔會
其實即係點
咁都比你睇到

呢個係d 親戚送比我屋企人用既烘碗碟機黎

我老豆話細部把撚想掉左佢,我話你唔要我試下烘油睇下得唔得,仲可以防塵

效果出奇咁好,就升光油都係一個鐘乜鳩都乾晒
其實十居其九都係支棉花棒hi 得太多x20姐 其實一滴都夠擦,不過要慢慢同埋細細力,唔好一擦見唔得就再hi x20 溶油都要時間既

但係d 人話琺瑯油滲線都爆件我真係R 爆個頭
你枝野買左幾耐?
AV 2014年轉左Formula 而家應該已經無用Cadmium
其實果個都係我黎
不過我意思係琺瑯油滲完線之後要用x20 抹走多餘既琺瑯油,果下x20 有機會爆膠咁既意思
驚既可以用白電油擦,效果一樣仲一定唔會爆件

不過白電油揮發性好勁,同埋真係聞壞人
想問下fag女女用咩支架好?上網search見到有人介紹用魂stage act 4,但我好似冇見過 請問邊度會齊d有得睇?
我次次都無口罩用
第一次滲用太多x20 隻hg件裂開碎左

見過有人話滲左線先砌 無咁易爆
用返佢地果隻六角形架未最正
試過直接用 Tamiya 滲線液

手殘控制唔好, 滲多咗
入哂兩件膠中間都唔覺(PS膠 剩係表面噴咗油)

隔幾日拎出嚟玩, 一扭件膠 受力就碎哂

不過專咗其他牌子嘅 琺瑯油又唔見有呢個問題
有無ching可以比小小意見新手
兩枝都無用過,不過我會推hs,因為易洗d
我果陣係去人地d 噴場買少少野R 水,之後問人借黎試手感同埋問意見

諗起都老尷
我見壽屋上螺絲果隻得透明,魂stage有好多色好似開心d
Thanks for the advice
Thanks for the advice
雖然我所象中唔覺得有咁耐, 但真係14年前買都唔奇. 我仲有4-5支都係
PM STORE有得試槍
巴打點解見你好似冇遮曬啲位 即係你用X20擦返走啲綠色?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞