[善用區議會大勝成果] 區議員聯合搞公投, 搞泛民及本土初選!!

388 回覆
106 Like 10 Dislike
輕輕一推
Push
留名詳細睇
終於見到相同理念嘅人 太感動啦
好感動too thank you
一推再推
初選??
譚香文同熱狗睬你都有味
咁又唔一定淨係for初選,例如投下香港人想唔想獨立,想唔想歸英,想唔想永續,想唔想一國一制,咁投完票都叫有個統一既聲音。

例如比個門檻,幾多個區議員就可以動議投票
同埋熱狗先最應該初選,成日比人鬧𠝹票/比人爭票無得發展,啲熱狗又要含淚乜乜乜。

咁初選唔會影響最後議席結果,咁大家唔洗含,咪知你係咪真係夠民意。
推呀
又推下
支持有初選
但點解決初選嘅問題
如 咩人有票投?
咩人可以參加初選?
如果個個有票投 支共派人搞事咁點?
投咗個初選名單出嚟 但條友有咩三長兩短影響選情 係要含撚定點?
咁同雷動有咩分別?
其實如果唔想有大台考慮,點解唔係遊行果時街站公投,一來多左人去遊行,二來都係可以免大台指責
多謝ching參與討論,的而且確有啲問題要解決
點解我建議區議員搞係因為我覺得應該參考區議會模式

香港區議會係為一個香港現行具認受性嘅全民直選制度。 區議員只要喺自己地區收集身份證號碼同埋住址證明, 就可以解決到選民正當性嘅問題。 即使有少數派嘅人(支共)投票搗亂亦都冇所謂, 因為少數派嘅市民亦都係香港嘅部分, 所以要喺投票名單加入建制派嘅議員。 當然建制派亦都可以搞事, 所以都要集思廣益點樣解決。

參選資格亦都冇乜所謂, 我認為搵到一定數量嘅香港市民聯署提名,由區議員作證,就可以參選。 呢方面大家都可以再作討論。

有關得票最多嘅人冇辦法參加最後嘅選舉, 我認為應該由得票第二多嘅人補上。

解決咗以上問題之後, 公投以及初選有正當性以及認受性亦都反映真確嘅民意, 將會同雷動計劃截然不同。

透過登記成功投選民, 亦都可以係社會議題上取得共識, 知道社會大方向希望做啲乜嘢, 例如較為敏感嘅獨立議題。
呢個流動性亦都係一個好嘅提議

但係點解我會建議由區議員搞, 係因為投票嘅認受性係非常重要。

1. 街站非常難以核實有關選民嘅身份正當性, 遊客旅客內地人都可以出現喺投票嘅街站。

2. 單獨嘅街站亦都難以處理大量嘅市民, 但係於街站裏面分幾十個counter難以同步處理同一個身份證名單。

3. 以電腦系統核對身份證名單難以被市民及傳媒監察, 因而缺乏認受性。

4. 於選票上記錄個人資料, 令投票無法以匿名制進行, 從而容易受操控。

如果可以解決到以上問題, 我相信街站投票亦未嘗不可
自推
一推再推
Summarize 一次點解我建議區議員搞

但係點解我會建議由區議員搞, 係因為投票嘅認受性係非常重要。

香港區議會係唯一一個香港現行具認受性嘅全民直選制度。 區議員只要喺自己地區收集身份證號碼同埋住址證明, 就可以解決到選民正當性嘅問題。

公投以及初選有正當性以及認受性亦都反映真確嘅民意,將會同雷動計劃截然不同

1. 街站/雷動非常難以核實有關選民嘅身份正當性, 遊客旅客內地人都可以出現喺投票嘅街站。簡單啲泥講, 咩人都投得!

2. 單獨嘅街站亦都難以處理大量嘅市民, 但係於街站裏面分幾十個counter難以同步處理同一個身份證名單。

3. 以電腦系統核對身份證名單難以被市民及傳媒監察, 因而缺乏認受性。 呢個係點解要用紙去投票, 比人監察

4. 於選票上記錄個人資料, 令投票無法以匿名制進行, 從而容易受操控。

透過公投, 亦都可以係社會議題上取得共識, 知道社會大方向希望做啲乜嘢, 例如較為敏感嘅獨立議題。

有關如何令投票有公信力既參考video!!

https://youtu.be/LkH2r-sNjQs
正視聽
沙田就係民主黨拒絕初選導致一點藍,屌你老母民主黨

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞