[善用區議會大勝成果] 區議員聯合搞公投, 搞泛民及本土初選!!

388 回覆
106 Like 10 Dislike
雷動計劃係真係好冇公信力㗎喎

首先雨傘佔中個牌戴耀廷已經冇曬人信佢, 已經輸咗自己個名

第二, 戴耀廷根本唔識呢啲嘢,你話搵鍾庭耀嚟做調查之後整初選投票配票都有說服力過戴耀廷搞

第三成個計劃一啲透明度都冇, 睇完都唔明佢點樣配票乜溝乜鳩

但係公投唔係冇撚用

如果你有一個有公信力有透明度有系統有號召力嘅公投, 可以為好多議題作出定案, 對於國際戰線有極大影響

例如你可以做個港獨公投, 歸英公投, 臨時政府信任公投, 全部都可以確切地以真實數據反映民意, 外國政府先有根據介入。
所以我咪話搵區議員用傳統方式投票
我尊重你破釜沉舟嘅意向,我都同意可能係依家呢個時勢只有一條路行,唯一出路

不過啲議員單只拎喇叭仔喺度嗌㗎, 佢哋有入去見手足, 安排律師。

前期, 6月至7月嗰段時間, 議員在場嘅話啲狗係會克制少少, 起碼爭取到少少時間畀勇武同和你飛走。 同埋一二百萬人遊行, 議員都有幫手號召, 好多老一輩嘅和理非都係聽啲議員講先出嚟
不過後期啲狗係的確冇理過議員, 公權力who fucking care
push
push
push
push
push
push
push
點解要同泛民班仆街政棍初選呀
佢地呃左香港人成幾十年, 做過D咩
有陣時諗佢地係咪建制既卧底
假設而家有十席要爭而我作為陣營A有五成六成支持率 但底下有兩個二次組織 a 同b 而我偏心將a組織嘅人分係名單開端 而且會全民參與
而主要競爭對手陣營B同我 各自開一張名單 名單AB各自有十個參選人
咁按我有嘅支持率就可以張名單上頭六個人送入議會 而陣營B 就會送到四個人入去 而我拎第六席就因為我手上選票比陣營B多2% 咁成件事就好簡單好易理解嘅啫
但假如我陣營內有兩個二次組織 而我將佢地放係兩張唔同嘅名單 而名單A-a就會係本來名單A頭六個人而人A-b就係最後個四個人 而佢地之間支持率就係六四比 咁樣而家個支持比例會係A-a 33.6:A-b 22.4:B 44 而家又再一次投票
咁樣結果就會變成 B有五席成為最大黨 名單A-a分到三席 而A-b分到兩席 因為4 >3.6 >2.4 咁樣綜觀成個陣營A 就贏選票但少咗一個議席 當然可以靠策略投票或者配票去比令到多出嘅3.6 同2.4可以夾到一個大過4%嘅選票出嚟拎返個一票返嚟
雖然最後名單A-b就幫到本來選唔入議會嘅7同8號候選人入到議會 但成個陣營A就少咗一席 但以我稱為b嘅二次組織咁當然分兩張名單有利佢地組織 但就降低咗陣營A嘅整體功利 咁而家如果有人提議做黨內初選再組合同一張名單 十個候選人分別按得票率分先後次序 咁樣情況A嘅六席就可以比兩個二次組織平分三席
講到咁具體會唔會易理解啲
push
就係如果初選結果大家係投本土, 唔投飯民, 咁就可以名正言順咁同班淺黃講: "飯民係界票, 要一齊投本土" 而且手足唔洗再比人叫去含撚投建制B隊, 可以call 大隊投本土
睇左好耐終於明你講乜。

你意思係唔係即係,如果泛民派,本土派,賣港派三分天下既話,雖然本土會入到議會,但係泛民加本土就會少左議席。

如果進行初選後,泛民本土加埋只派最高民意既人出選,咁就可以有返一樣既議席,而且本土入到議會

所以個問題係決定咩得票比例,如何定cut-off, 揀人出選?
push
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞