[善用區議會大勝成果] 區議員聯合搞公投, 搞泛民及本土初選!!

388 回覆
106 Like 10 Dislike
自推十連(4/10)
自推十連(5/10)
自推十連(6/10)
自推十連(7/10)
自推十連(8/10)
自推十連(9/10)
自推十連(10/10)
十分同意
有組織已經部署緊做嘢
可以留意下 民主統戰部

至於立法會初選
個人認為,協調議席角色唔應該再由民主動力呢班人嚟做

因為佢哋係泛民既得利益者
會有利益衝突
有好多無黨派民主議員已經出聲要比返
無利益衝突嘅人嚟做協調
Google唔到民主統戰部喎

對呀,協調議席太多爭議
可能唔係時事台就無人睇
點解咁講?初選既話大家唔洗含淚投泛民,可以真心投自己想要既candidate。

咁先可以真正比本土同獨派抬頭,因為有初選結果,泛民就無得再派關鍵一席,要比本土選,唔𠝹票。
都係同一班人投比本土同泛民
我又唔覺係小數喎,次次啲投票啲人都話含住投。只不過係民意未顯示到出來。

當年本土民主前線,熱血公民,香港眾志,青年新政都一樣有人選到,只不過係DQ左。所以我又唔覺得本土獨派會選唔到。
D撞區攪炒位就係無論本土定泛民是但一邊都唔肯去初選
初選公投因為唔影響最後結果,所以大家唔需要含住投。

熱狗票未入會流去泛民,但係含住去投泛民既就有可以按心目中既意願,可以係初選投返熱狗。

假如初選熱狗真係贏到,又假如泛民既守信用唔派人出選立法會,泛民啲票自然就會乖乖地含返熱狗。

咁如果熱狗初選真係出唔到線,咁就真係應該唔好出選立法會,集中票源。

同埋立法會超區唔係每區一個位架喎,有幾個位,所以就算初選少票過泛民,都有機會出到線 (e.g. 本土一線 > 泛民二線)。咁配合左就會有岩岩好既candidates去投,唔會分散票源。
雷動係好例子,件事極on 9, 根本track唔到個岩既數據。所以一定要公投,有認受性既初選,公投係大家可以監票。唔係就咁用個app㩒幾個人再estimate其他人意向
對呀
利個靚申先,如果唔洗含,我係一定投本土,當年投泰博。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞