[善用區議會大勝成果] 區議員聯合搞公投, 搞泛民及本土初選!!

388 回覆
106 Like 10 Dislike
無大台既最大問題係大家有時意見唔一樣, 啲決定好難一致。我建議應該善用區議員既資源去建立社會公投系統!

好處主要有三:

1. 為泛民及本土議員進行初選。做左初選,咁啲政黨同議員都無野好講啦,唔會話邊個𠝹票,邊個又唔肯派佢出選,邊個又係鬼。總之泛民,本土,獨立,全部人都可以參加初選。之後選出先去選立法會,大家跟初選結果投票。

2. 爭議性議題得到共職,可供國際社會配合輿論。有好多野其實外界都要估香港人點諗,民調你又話信唔過,班藍又話係沉默大多數,一班人啲話要廢除功能組別,又無乜人和應,有啲要永續,有啲要歸英,有啲要獨立。只要有公投結果,咁大家都無嗲。

3. 培養港豬,廢老及下一代公投及民主意識。希望可以由小事開始,令到更多政治冷感人士投入社會活動。

建議步驟:

1. 首先聯合各區議員, 了解大家合作意向。將合作既議員同地區劃分,務求全港市民都可以投票。

即係話,因為有啲藍區一定唔合作,大家要分埋嗰啲區入附近區域。

2. 由地區事項開始,令各區居民對區議會議程及項目有話語權。將未來較為重要既區議會項目公報及解釋比各區居民,請求佢地登記做選民,顯示意向。

一定要查住址證明同身份證,即係好似平時登記做選民咁。有各區既選民登記。

3. 定一日進行呢類地區事項投票,要比市民監票,一日內完成。公佈結果,及後按投票結果於區議會投票

4. 進行幾個月之後,各區有一定選民, 就夾一日搞立法會初選。叫泛民,本土,獨立要選嗰啲去選。in case 藍營唔派人, 就放返佢上屆名單入去。

5. 大家夾埋一日投完, 就跟住個名單出返個初選結果既傳單, 叫大家到時跟返個名單投。

大家點睇??如果覺得work既話,就集思廣益,整合下之後send比自己嗰區既區議員。比佢地啲知道多啲內情既人傾下。希望香港人可以係制度外先建立民主,再將民主帶入制度內。

光復香港,時代革命
解決香港矛盾,只有2020雙普選
自推
暖氣軍師收皮啦,捉唔捉鬼係現場決定
https://lih.kg/eJeHyS
去到邊都見到你
幫你推post仲想點呀
咁又係 thank you
好撚同意
自推
走去被你地初選?
你地好想做大台喎
唔係被初選,係去初選

美國總統大選之前都有初選啦,自己嗰邊有共識先。老實講,非建制來來去去都係嗰啲票,自己人都未團結,點同港共打?

同埋唔係「我地」想做「大台」,我利申唔係議員又唔係政黨,而且係我自己一個有呢個諗法。

我只係想有個令香港人都有共識既方法。

最重要既係!大台之所以有問題,係因為佢地只代表某啲政黨/團體少部分人既意見!公投係全部人話事!少數服從多數!
自推
推唔陏
推多十下都沉既話,我就放棄
借個位,唔該晒

被停職的教師有更重要野做!

https://lih.kg/1809778
真正的手足係唔會同販民合作
泛民你都割咁香港人一定團結唔到啦

老實講,對於我呢啲圈外人,無內幕消息,好難知邊個岩邊個錯。

本土/熱狗就話泛民淨袋唔做野/建制b隊,但係明明有鄺神,許智峯呢啲有出力既人。

泛民就話本土/熱狗係鬼,係中共派落泥比位人入,但係我都同意好多本土理念而且相信有好多前線都係本土/熱狗,有出好多力。

對我而言,大家都係同路人,好難判斷邊個岩
真正手足唔係和勇不分,唔割咩
岩呀
請考慮這個建議 [善用區議會大勝成果] 區議員聯合搞
現在還有幾個月時間
攻破功能組別 全力爭取光復立法會和特首選舉
調查和改革警隊
救手足<特首可以決定特赦> 也可以透過立法赦免手足他們的罪行
錯過了這幾個月
可能會輸了整過運動

立法會和特首選舉要再等四年
香港人是否有這麼多時間和機會
再等下一次的機會

各位戰友有沒有計劃和策略及行動
推動18區 爭取更多選民登記
攻破功能組別和地區選舉
及同時建立黃色經濟圈守護香港權益

消滅賣港的自由黨和傀儡(拗著數)建制派
攻破功能組別
全面光復香港?
請考慮這個建議 [善用區議會大勝成果] 區議員聯合搞
現在還有幾個月時間
攻破功能組別 全力爭取光復立法會和特首選舉
調查和改革警隊
救手足<特首可以決定特赦> 也可以透過立法赦免手足他們的罪行
錯過了這幾個月
可能會輸了整過運動

立法會和特首選舉要再等四年
香港人是否有這麼多時間和機會
再等下一次的機會

各位戰友有沒有計劃和策略及行動
推動18區 爭取更多選民登記
攻破功能組別和地區選舉
及同時建立黃色經濟圈守護香港權益

消滅賣港的自由黨和傀儡(拗著數)建制派
攻破功能組別
全面光復香港?
多謝幫推
lunch time又係時候自推一下
點解啲人要自推十連?係咪連住推有用啲(2/10)
自推十連(3/10)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞