菲林相機討論 41 (懷念牙black)

1001 回覆
10 Like 6 Dislike
咁巴打有冇試過fujifilm silvi f2.8? 想知依部o唔ok
但係我回咗卷菲林,點抽個頭出嚟
去沖鋪請人幫幫手抽返出嚟
一係自己買個抽片器
抽完再影得唔得
唔需要
用舊菲林痴雙面膠紙攝入去抽
你都冇影過,咪抽返出黎再影囉點會唔得
呢部就冇,我自己鍾意玩定焦
如果你係想要部隨身機仔學下影,買部平平地玩住先
巴打有冇咩推介?我之前係到問過 但我驚唔識用買太貴哂左
New F1 配 35-70 AF
筆直500-1000 大乜7
去松屋門口執部$150單反搭支50/1.8囉
有冇link
巴打,隨身機仔我就係得Klasse S同W,呢兩部撇開價格嘅話,我覺得都啱初學者用。但目前嘅話,我會建議買1500樓下嘅機仔(至於邊部我就無辦法推介,建議直接去HXCAMERA睇),然後留返啲錢買負片菲林去玩去試,畢竟菲林同沖掃都係要錢。

當然隨身機除左細機仔,都仲有旁軸相機。我自己就有一台Yashica Electro 35 GSN,幾百蚊有交易,用爛左都唔心痛。但佢冇自動過片,要自己手動過菲林,有人會覺得麻煩,亦有人視之為玩菲林其中一個樂趣。

如果你覺得都係想試試單反類嘅,我自己就好鍾意Minolta X700,但買呢部野要小心,佢好容易有快門簾問題,因為電容老化,快門簾會郁一半,搞到張相有一半係無野影到。我見其他人都有用CANON AE1,都係啱新手玩(同樣呢啲好多都係要手動過片),學下基本攝影原理。

希望巴打能覓得心頭好,係菲林之路盡情盡興
好耐無係呢個post見到有人咁認真答問題
嘩巴打多謝你建議J咗
https://www.fujifilm.com/news/n200213.html?fbclid=IwAR0TjKcXK5V6Dp9yeGbLostTGUku328yjPJmAtebJk4ktSrT8mAi1goPy5I

Traveling with your undeveloped film and instax film in U.S. airports

Tokyo, February 13, 2020 — New and enhanced scanning technology at airports and other security checkpoints, especially in the United States are introduced since 2020.

Those machines may provide more damaging to unprocessed film and instax film than previous generations of scanners.

To protect your valuable film and photographs, Fujifilm encourages you to carry your film in your carry-on baggage and always ask for hand inspection regardless of film sensitivity.

Thank you very much for your continued support of your products.

[Products]
Films
QuickSnap (Single-Use Cameras)
Instax Films (instax mini / SQUARE / WIDE)
唔洗客氣,希望巴打玩得開心
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞