菲林相機討論 41 (懷念牙black)

1001 回覆
10 Like 6 Dislike
咁買咩好先,35ti?
限量版
中野百老匯附近有一堆。可以慢慢行
Fujiya算係比較平嘅,但新淨靚仔嘅唔多
而家中到高階 135 format P&S
最值得入手一定係 35ti.
gr1v
Budget呢
因為Leica M 有測光嘅最平係呢部同M5.
M5就因為外型偏離classic M機設計所以相對少啲人會入手

而M6 係有red dot,又多平價牛肺機,又有測光,又係經典M系造型
所以最多人買。 M6 classic唔係brass top, M6 TTL有brass top但M6 TTL壞咗嘅話 Leica都未必幫你整到,睇下有無零件.

唔該外形嘅話其實我我覺得M5好過M6. 而且M5有3 strap lug設計,唔知點解其他M機唔加落去,3 lugs 真係方便
Hasselblad 500 CM
邊到多菲林買
2000內
如果機無得set 咁係咪正常沖就得架啦?
個人建議試吓Pentax k1000同Nikon FM2
我睇睇 唔該晒
我個部2lug成部打直吊到勁長
用95-105mm strap is ok
其實gr1已經夠玩 再上完全唔值1v成5k up
利伸四部都有
我買返黎計埋整都係3k

咪係囉,邊度貴
我有部
不過我都係新手岩岩開始影菲林
新手買左rollei35試影

歡迎交流:https://instagram.com/myownlens_?igshid=130qogumqhffr
要求香港真雙普選作為第二階段中美貿易協議一部份

https://petitions.whitehouse.gov/petition/appeal-add-genuine-dual-universal-suffrage-hong-kong-part-phase-2-agreement-between-us-and-china
要求香港真雙普選作為第二階段中美貿易協議一部份

而家美帝要求強国簽左第二階段先撤關稅
所以強国一定要被迫情況下同美帝簽協議
香港要搭順風車

另外, 所羅門聯署:

https://petitions.whitehouse.gov/petition/beijing-2022-winter-olympics-corporate-sponsors-dont-deserve-tax-benefits-so-dont-help-them-fund-ccp-propaganda-again
第一張幾好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞