菲林相機討論 41 (懷念牙black)

1001 回覆
10 Like 6 Dislike
Mt scan又唔知會變成點
變左鴨屎綠色
想問邊度買傻瓜機食水會冇咁深

兩年前係彩圖麗搞係影個陣under左一級

新手一問
有個frd係屋企搵到部放左好耐既eos 600出黎
比左我用
成部機都好污糟,鏡頭清左
但就係cmos呢兩粒點我清極都清唔走
用cmos清潔棒抺左好多次都唔甩
想問下係咪霉菌黎?有咩方法清走佢?
我肉眼望好似係積左係cmos既後面唔係表面
菲林機冇CMOS 嘅
個塊野叫對焦屏
睇落似發霉 唔影響影相嘅
要搵師傅打開抹抹佢喎 如果唔係係面嘅話
原來叫對焦屏唔怪得睇落同我部無反差咁遠
即係呢兩點係咪唔會影到入張相到?
唔該哂巴打
三年前影落 早兩日先沖

想問下新手想買部菲林相機, 有咩推介?
Budget 大概6k
我上網睇過contax嘅機, 覺得幾好但好似out bud..
富賤係咪又cut 菲林又加價?
M42 mount 有冇邊部比較推薦
Budget: 1000-2000
因為遲下想買部數碼 m42好似比較易轉接
到時兩部都用得啲鏡
St801
我想講嘅係T2/3個款,另外都覺得Gr21都好似幾好,有冇建議?
只係cut
想平玩咪tvs/G1囉,好似唔錯,G1大部啲
有筆直可直上T3
Gr21唔知你會唔會覺得太wide,再唔係平少少1v都唔錯
Tvs同Gr1v咩價位算合理?仲想問下買個時有冇咩要注意?
tvs好似千幾二千
Gr就貴多一倍
未玩過tvs答你唔到,都係睇吓鏡頭快門過片嗰啲
Gr留意lcd
咁如果對比canon ae1 或者 nikon fm個類其實有冇話邊款啱新手多啲?
Ae1/fm嗰隻叫單反,GR/T3嗰隻叫p&s
單反重啲大部啲,但可以換鏡,有更多嘢可以set
P&s就全自動,新手可能適合啲
睇你純粹想要靚相定係真係想學影相
如果係e bay用八百蚊(連埋運費)入手Olympus mju ii值唔值?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞