讀緊medic

254 回覆
8 Like 11 Dislike
有冇曾經讀到想quit

利申:讀到好灰
有冇覺得自己係人中之龍?
舊登有位巴打(如果無記錯)讀medic患上咗抑鬱症 你點睇?平時溫幾耐書?

我覺得唔可以好似一般人咁諗覺得佢唔捱得。讀得medic精神壓力一定大,我認為只係因為基因唔同,所以medic某部分人因為壓力誘發到個病出嚟。
我睇法同一般醫病差唔多,有抑鬱症就要醫,例如食藥or/and心理治療,唔好死頂,希望個位巴打可以好返。
平時溫書溫到成隻狗咁,得閒就溫下。 食食下野、做緊運動都會諗起啲相關medic野。不過覺得用日常生活扣連番學過嘅野會覺得有趣,所以我唔覺辛苦。
其實有幾多讀緊medic嘅人係真心有興趣醫學而唔係為錢為地位or whatever
我都識唔少讀緊medic嘅係呢類人
當然佢地心態有冇變就唔知喇

呢個問題真係要每個medic人問返自己先知,唔會有人兜口兜面話為錢為地位,佢話唔為呢啲野我都無辦法知係咪真心。
但係價值觀嘅嘢好難話絕對錯嘅,有啲人為左養家唔通屌佢老母咩,只不過道德上真係講唔過去,最低限度起碼要醫好人唔好害人囉我覺得。

其實有唔少係夠分又睇中錢途就有 好似係
btw巴打幾多分入 又點解揀cu
當年去CU in完有refreshment任食

我唔知 唔想小人之心估人哋點諗。
幾多分唔講啦
揀cu係因為佢sell research,開頭覺得吸引,不過之後發現志不在此。
D醫學名詞勁難記 有冇咩秘訣記?

其實我首先make sure個醫學名詞係我一定要識先
然後諗啲mnemonics出嚟方便記,通常for anat。藥嗰啲其實記法有限,最多記下suffix,我都係要不停背 sor
你鍾唔鍾意出WARD?
出WARD比人問書會唔會好大壓力?
出WARD待遇如何?
有冇曾經讀到想quit

Bro u mbbs
勁啦 ☝️
我都very grape
Study leave點溫書?

因人而異 可唔可以講多少少你個情況

我大約就係中四五都玩走左
中六未好catch up到 一直都hea讀hea考 連個mock都hea埋
但覺得自己肯認真讀應該ok
而家每日都係溫書
唉好多科都好抆水 應該都考唔好有哂retake打算
不過都係會盡左力先

我study leave chur盡每日起碼溫12hr以上
個陣好享受公開試帶嚟個種興奮嘅感覺 每次開考前都無啦啦笑
絲打盡左力先 以操pp為重心溫返concept,科科都起碼有4-5先。加油
就考Summatives
又要驚osce
壓力大到要食聰明藥食咖啡因丸
有無方法可以記好anatomy
有冇曾經讀到想quit

到而家仲係有團火
巴打點解好灰
有冇覺得自己係人中之龍?

老老豆豆 將來都只係醫生仔一個
你鍾唔鍾意出WARD?
出WARD待遇如何?

我一開頭就講左我未出ward嘅
聽senior講 會好大壓力會比人當係屎
就考Summatives
又要驚osce
壓力大到要食聰明藥食咖啡因丸
有無方法可以記好anatomy

巴打應該對面U?
我唔敢話自己好叻,但係我覺得首先要有photographic viewing,係記picture先,anatomical description唔重要。空間感都好重要,尤其relative position個啲。同埋我記野係會諗有乜clinical relevance,呢啲wiki都已經可以,咁樣興趣大啲自然會入腦。
你鍾唔鍾意出WARD?
出WARD待遇如何?

一開頭就講左我未出ward

冇睇到柒左TIM
你覺得你地個院長點?
解剖淆唔淆

唔淆 身邊啲人都唔淆

即係唔係year1
很想讀Medic
你鍾唔鍾意出WARD?
出WARD待遇如何?

一開頭就講左我未出ward

冇睇到柒左TIM
你覺得你地個院長點?

公關形象幾好 但係唔知平時為人點。
解剖淆唔淆

唔淆 身邊啲人都唔淆

即係唔係year1

又有同行巴打
很想讀Medic

巴打讀咩
有冇曾經讀到想quit

Bro u mbbs
勁啦 ☝️
我都very grape

做乜事
有冇曾經讀到想quit

到而家仲係有團火
巴打點解好灰

要溫嘅嘢無窮無盡
其實有幾多讀緊medic嘅人係真心有興趣醫學而唔係為錢為地位or whatever
我都識唔少讀緊medic嘅係呢類人
當然佢地心態有冇變就唔知喇

呢個問題真係要每個medic人問返自己先知,唔會有人兜口兜面話為錢為地位,佢話唔為呢啲野我都無辦法知係咪真心。
但係價值觀嘅嘢好難話絕對錯嘅,有啲人為左養家唔通屌佢老母咩,只不過道德上真係講唔過去,最低限度起碼要醫好人唔好害人囉我覺得。

其實有唔少係夠分又睇中錢途就有 好似係
btw巴打幾多分入 又點解揀cu
當年去CU in完有refreshment任食

我唔知 唔想小人之心估人哋點諗。
幾多分唔講啦
揀cu係因為佢sell research,開頭覺得吸引,不過之後發現志不在此。

有d應該出晒面
sell research應該係GPS 定mbchb都係sell呢樣
嗰陣乜都冇prep就去in
反正對cu冇興趣
解剖淆唔淆

唔淆 身邊啲人都唔淆

即係唔係year1

又有同行巴打

嚟緊加油呀
很想讀Medic

巴打讀咩

放射技師
有冇曾經讀到想quit

到而家仲係有團火
巴打點解好灰

要溫嘅嘢無窮無盡

我睇淡左 讀得幾多得幾多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞