讀緊medic

254 回覆
8 Like 11 Dislike
想唔想識nursing女女

想識都無時間

聽聞醫生同返醫生,護士同護士多

醫學院應該係,出去醫院做野醫生同護士會多機會合作,所以應該都會有火花

我nursing graduate 表示 最唔鐘意就係醫生

點解 佢地好臭串?

串就唔多串 但佢哋啲不可一世嘅樣 見到就想作嘔

會唔會當你老馮 不停點你做野?

想識都無時間

醫學院應該係,出去醫院做野醫生同護士會多機會合作,所以應該都會有火花

點解 佢地好臭串?

做錯野就推落其他人度多 希望你地將來唔好咁啦

想識都無時間

點解 佢地好臭串?

好多有婚外情 見住好多有老婆既醫生溝女 仲要成日溝啲護士學生

見人地唔溝自己,酸到...

都唔係咁講 圈內就會知道medic有唔少是非
係咪好多靚女同學

想識都無時間

點解 佢地好臭串?

做錯野就推落其他人度多 希望你地將來唔好咁啦

收到

點解 佢地好臭串?

好多有婚外情 見住好多有老婆既醫生溝女 仲要成日溝啲護士學生

見人地唔溝自己,酸到...

都唔係咁講 圈內就會知道medic有唔少是非

算啦 一睇就知佢唔明呢個圈子
係咪好多靚女同學

利申唔會貼圖
親,可以講下Interview嗎?
中醫定西醫
點睇pt ot 啲人?
親,可以講下Interview嗎?

CU:
2個professor對你一個,你in之前要打份one-page CV。In一開頭例牌問點解想讀,然後佢base on CV問你野,視乎你講嘅野佢會有追問。
份CV個scope佢會narrow比你,分別有:
research/leadership experience
medical-related experience
future aspiration and goals
好似仲有樣唔記得。之後會有一至幾條情境題,都係視乎你講啲乜而問,想睇你價值觀。最後佢會叫你問一條同今次interview無關嘅問題。
我嘅建議係你先預備一次個CV+一開頭內容,睇下有啲乜野係涉及到價值觀或者係主觀意見/感受,佢會係呢啲位chur你,我個陣係特登set啲位比佢問。 最後記得留意時事,尤其醫療個啲。

HKU:
極hea。2個professor in大約十人一組group in。一開頭每人30秒介紹自己。一般都唔講點解想讀醫,而係真係講下hobbies個啲。之後會有兩條discussion topic,一條中一條英。內容可以完全同medic無關 會限時,所以d人好aggressive,每題平均發言2-3次就最好。都係個句留意時事。最後每個人都要講下leadership experience/voluntary service expereince,特別要講下呢啲experience遇到有乜挑戰,無限時任講。
我嘅建議係真係唔好太過斯文,要爭取發言。Discussion point唔洗勁,make sense就可以。
中醫定西醫

西
點睇pt ot 啲人?

唔熟poly,真係唔知,目前仲未有機會合作。我自己都想知佢地情況。
medic洗唔洗計數,中學時期考第幾,幾時開始溫書?

計數要但佔整體唔多,DSE chem計數嘅部分好多都要用返。
我自己十幾。不過中學考第幾其實同入唔入到medic無關係,學校計排名方式又on9,學校試卷質素又低唔反映DSE實力,唔同學校之間差距又大。
溫書就高中都有keep住溫,只係愈近DSE愈溫得多。Study leave真係chur得好盡。
medic洗唔洗計數,中學時期考第幾,幾時開始溫書?

計數要但佔整體唔多,DSE chem計數嘅部分好多都要用返。
我自己十幾。不過中學考第幾其實同入唔入到medic無關係,學校計排名方式又on9,學校試卷質素又低唔反映DSE實力,唔同學校之間差距又大。
溫書就高中都有keep住溫,只係愈近DSE愈溫得多。Study leave真係chur得好盡。

Best6 > 30?

讀得medic best6 起碼35-36 不過計分formula兩間u唔同,同埋依加開多少少學位,分數可能有跌
多唔多人quit?
多唔多人quit?

極少甚至無
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞