讀緊medic

254 回覆
8 Like 11 Dislike
medic洗唔洗計數,中學時期考第幾,幾時開始溫書?

計數要但佔整體唔多,DSE chem計數嘅部分好多都要用返。
我自己十幾。不過中學考第幾其實同入唔入到medic無關係,學校計排名方式又on9,學校試卷質素又低唔反映DSE實力,唔同學校之間差距又大。
溫書就高中都有keep住溫,只係愈近DSE愈溫得多。Study leave真係chur得好盡。

巴打名校出身?
medic洗唔洗計數,中學時期考第幾,幾時開始溫書?

計數要但佔整體唔多,DSE chem計數嘅部分好多都要用返。
我自己十幾。不過中學考第幾其實同入唔入到medic無關係,學校計排名方式又on9,學校試卷質素又低唔反映DSE實力,唔同學校之間差距又大。
溫書就高中都有keep住溫,只係愈近DSE愈溫得多。Study leave真係chur得好盡。

巴打名校出身?

唔話你知
Me hku mbbs

我想知巴打點睇pbl 係咪學到好多clinical野CU真係好少

垃圾
Year 幾?
唔熟馬尿水,另一間應該好少機會真係做外科野
點睇doctor x ?

醫療科路過 唔識medic嘢
doctor x好撚好睇 仲會唔會有第五季
Year 幾?
唔熟馬尿水,另一間應該好少機會真係做外科野

巴打同行 ? Year幾唔講啦。屌真係好想試下對面海睇下教法係咪真係咁大分別

醫療科路過 唔識medic嘢
doctor x好撚好睇 仲會唔會有第五季

米倉涼子係幾撚型 不過手術勁到離晒地
不過我完全唔識日本醫療 不停係到諗現實日本醫療系統有無咁黑暗
Btw我鍾意ER多啲
解剖淆唔淆
有無人讀其他醫療科成功trans到去medic
樓主一係過去hku sit下堂囉
係咪話一個sem既野真係等於dse3年既野?
解剖淆唔淆

唔淆 身邊啲人都唔淆
有無人讀其他醫療科成功trans到去medic

由其他u嘅醫療科trans好似無。Within馬料水trans到medic年年都有,而且唔洗一定讀醫療科先trans到。
係咪話一個sem既野真係等於dse3年既野?

DSE3年野雖然多但係大部分內容相比medic野都係非常淺
所以以量嚟講其實DSE3年係會多過一個sem嘅野,但係根本上medic野對於一個5**嘅人嚟講都好吃力
其實有幾多讀緊medic嘅人係真心有興趣醫學而唔係為錢為地位or whatever
我都識唔少讀緊medic嘅係呢類人
當然佢地心態有冇變就唔知喇
其實有幾多讀緊medic嘅人係真心有興趣醫學而唔係為錢為地位or whatever

呢個問題真係要每個medic人問返自己先知,唔會有人兜口兜面話為錢為地位,佢話唔為呢啲野我都無辦法知係咪真心。
但係價值觀嘅嘢好難話絕對錯嘅,有啲人為左養家唔通屌佢老母咩,只不過道德上真係講唔過去,最低限度起碼要醫好人唔好害人囉我覺得。
點睇hku dental
覺得佢地勁D定你地勁D
好勁咩?三大都入唔到,讀埋哂啲野雞u
仲話想做醫生,想害死人咩
同埋啲18分嘅cu engine仔一齊讀書,勁極有限啦

呢個香港得一間大學,港大ba都有前途過你
Chinese u仔只係識dem beat、住「宿」
我住hall都勁過你地幾班

Chinese u垃撚圾

鳩得嚟又幾好笑
點睇hku dental
覺得佢地勁D定你地勁D

唔同科 一個橙一個蘋果
我想知你想我點比較
舊登有位巴打(如果無記錯)讀medic患上咗抑鬱症 你點睇?平時溫幾耐書?

呢個問題真係要每個medic人問返自己先知,唔會有人兜口兜面話為錢為地位,佢話唔為呢啲野我都無辦法知係咪真心。
但係價值觀嘅嘢好難話絕對錯嘅,有啲人為左養家唔通屌佢老母咩,只不過道德上真係講唔過去,最低限度起碼要醫好人唔好害人囉我覺得。

其實有唔少係夠分又睇中錢途就有 好似係
btw巴打幾多分入 又點解揀cu
當年去CU in完有refreshment任食
D醫學名詞勁難記 有冇咩秘訣記?
Study leave點溫書?

因人而異 可唔可以講多少少你個情況

我大約就係中四五都玩走左
中六未好catch up到 一直都hea讀hea考 連個mock都hea埋
但覺得自己肯認真讀應該ok
而家每日都係溫書
唉好多科都好抆水 應該都考唔好有哂retake打算
不過都係會盡左力先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞