讀緊medic

254 回覆
8 Like 11 Dislike
垃圾HKU Anatomy
覺唔覺香港醫生人工overpaid

唔了解其他地方醫生嘅人工 ,美國好似都幾低?
人工唔評論 不過我覺得社會地位係有少少over
香港風氣問題

不過我覺得香港醫生係值,咁辛苦考完cert ,AL, 個個都好多條A入, 人工高啲, 尊重高啲,係ok
當然佢哋社會責任都高啲
點解hku同cu medic個課程係唔同名
點解hku同cu medic個課程係唔同名

叫法唔同,意思一樣stand for
Latin: Medicinae Baccalaureate, Baccalaureate Chirurgiae
想唔想識女朋友?

So far 唔想
medic係咪好多毒撚?

唔多,yo嘅人好多
壓力大個陣希望身邊的人/ 情人點樣幫你?

首先,冇女
其次,壓力仲未算好大
不過,唔開心嘅時候同身邊人hehe哈哈都夠,唔洗佢特別點幫我,而且有時自己都排解到。
問呢條問題,似乎你嘅身邊人/情人壓力好大
如果佢想同你分享,咁咪做個好嘅聆聽者
如果你覺得佢壓力大,咁咪做啲嘢令佢開心
不過再利申:冇女

咁又無咩既,只係個個身邊人又係讀醫,除左讀書,每日都好似只係摺libra,有些少擔心佢姐~

鍾意讀咪得 ,其實都有趣,不過有啲人會鑽牛角尖
點睇其他allied health

都包好多範 你指邊方面
垃圾HKU Anatomy

呢啲都係靠YouTube同睇彩圖
有個叫Anatomy Zone嘅channel講得幾好

都包好多範 你指邊方面

Nurse?
你將來打算選擇咩科?

好初步好片面嘅想法
想做急症或者做普通GP,family doctor
中大karen c____

都包好多範 你指邊方面

Nurse?

我成日覺得成間醫院根本係由護士run而唔係醫生
護士同醫生關係一定要好,如果唔係嗰醫生會仆街
所以從道德角度甚至利益個度去睇,我都好尊敬護士

都包好多範 你指邊方面

Nurse?

點仆街法

都包好多範 你指邊方面

Nurse?

點仆街法

唔係好知點講
姐係可能會留難你或者一傳十十傳百結果成班護士同聲同氣咁排你
讀醫唔係好chur
點解咁得閒上連登覆人
每年有幾多個neurologist 同neurosurgeon 出來 pass rate如何
每年有幾多個neurologist 同neurosurgeon 出來 pass rate如何

Neurologist neurosurgeon完全唔清楚
二百幾人入面留班嘅人好似每年五隻手指數得晒
讀醫唔係好chur
點解咁得閒上連登覆人

溫一陣咪上嚟9hea
然後再溫
未至於覆嘅時間都冇
食左幾多女

0個
其實你地簡專科係點
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞