路透:習近平將宣布澳門成立證券交易所 內地官員稱要分散對港優惠政策

534 回覆
747 Like 12 Dislike
我係澳門撚都覺得戇鳩澳門地理環境從一開始已經決定左係發展唔到嘅 澳門其實最應該行歐洲小鎮feel 唔好妄想同人一爭長短 做好自己的本分就可以 但係偏偏回歸後就搞到而家個澳門污煙漳氣 除左少左黑幫同同搵錢多左外我真係諗唔到其他好左
係就快呀,唔好益香港
喺氹仔開個「性」交易所會好啲
嘩屌你正呀
搞就一定搞唔成
又影響埋投資信心 覺得香港唔再重要
香港人又贏
入境都唔比 仲點投資去呢個地方

一陣投資咗D錢

會唔會變咗不存在了

唐人街始終都係英國上面 有大量稅收
去大嶼山呀機場隔離呀就差唔多啦
用澳門幣結算呀?
中國人又會ff 打低香港 唔洗出動 深圳同上海
一個澳門搞掂
中國又贏
R門豬識閪計數,計泥馬就叻😂
快手放棄美國香港

何生啲場有葡碼枱賭
可以葡紙換葡碼贏葡碼換返葡紙
完全唔洗經兌換
理論上贏得多可以要求攞葡紙支票走、但冇人試過

角子機就依家只得返海島娛樂場有葡紙角子機
一日無rule of law一日都唔會取代香港
中国最鍾意將一件事做爛,一個小小珠三角,有三個金融中心。

我覺得香港要係大嶼山開賭場,增加就業。
哦 係咪要驚
上海自貿區,深圳,前海,大灣區,澳門
更何況澳門都唔係行普通法
國際金融中心全部都係英美法系地區
咁姐係深圳成為condom
澳門人英文係唔係好勁普遍上?
澳門人比人感覺都好勤力,競爭力高但衰在人口太少地太少
唔好呀
佢地咁多黑錢 香港冇得鬥
老實講句 一個地方要發展經濟金融 最基本就係資訊科技流通同有公平交易 仲有令人信服既法律保護

屌你老母支那冇樣野有仲話想取代香港
收收皮先啦

不過平心而論覺得上海真係有潛力既
硬軟件都發展得唔差係衰鎖網同D垃圾法治
如果上海同香港一樣行一國兩制的話
一定有能力取代香港
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞