路透:習近平將宣布澳門成立證券交易所 內地官員稱要分散對港優惠政策

534 回覆
747 Like 12 Dislike
鬼佬: 去澳門要用咩錢? 人民幣? Wtf? 有澳門幣? 但港幣都通用? 咁姐係Belong to香港既?
被放棄後的香港

點解仲係國際金融中心既
快撚d放棄香港啦,之後我地獨立
香港人就好撚記仇嘅
我認為只是資金自由進出、港元結算(即美元)同司法制度關係(是否保障投資者)
不過最重要都係前兩點。
啲基金佬都係幫人投資,你估佢會好睇重政治問題咩。
仲有真心講全世界都仲有好多差過中共既國家...唔好睇到中共係最差果個
怕了
澳門有投資銀行咩?
沃門不了
又一個無可能搞唔成既商業計劃,向支爆邁進新一步
最好落實埋每日150新移民一車車送過去
香港末日喇
建議建制保皇派 3萬黑警 所有藍絲
即刻搬去大灣區享受澳門開放成果
你比較番香港同上海咪知.
1.法治, 即係法院可否獨立地判處, 不受行政干擾, 亦係投資出左問題, 外國投資者有冇方法追究.
2. 資金流動自由, 幾時拎錢走,拎幾多, 點樣拎, 係香港通通投資者自己話事, 係中國, sorry, 全部有限制
所以中國無可能做到
快點放棄香港!

一路好走
仲有一點就係隻股升跌10%就停牌都咪話幾好玩架。到時想睇一日有幾多隻停牌

[你今日FC咗未] 全港最大的Fact Check平台已經推出了
https://lih.kg/1776631
做5毛做到你字都未學識打 死左佢算啦
習總快d放棄香港
由得我地自生自滅
真係得 澳門就唔會依家先有自己嘅地下鐵啦
玩得兩玩,比美國佬捉到你個交易所冼黑錢,張澳門成個銀行體系封左佢到時點玩!
扶不起的阿斗
比你硬件搞得掂,人才、制度、監管等「軟件」都唔夠做啦

根本成個環境仲衰撚過上海深圳,分分鐘整完個「金融中心」出黎,入面全撚部支那人支那公司,純粹借澳門個名掛羊頭賣狗肉。

澳門人?

入去做清潔工都仲可以既

叫澳門人燒腦去玩財經,不如在賭場派下牌、帶下團,d貼士分分鐘仲好搵過做金融
我諗最核心因為係環境因素同香港好似 地理位置係同上海最大分別
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞