路透:習近平將宣布澳門成立證券交易所 內地官員稱要分散對港優惠政策

534 回覆
747 Like 12 Dislike
阿里老母啱啱先黎香港上市
搵荷官計數
香港開賭場啦
一定係有啲官話深圳上海搞唔到就係因為無一國兩制
既然香港有一國兩制
即係澳門都得
之後就去澳門搞

到底有幾弱智先會出呢啲結論
唔好齋口交,要做,快D做
rmb一貶值得多,d外資就會瘋狂走資
澳門冇左23條先算啦
支那人真係咁戇鳩,搵澳門挑戰香港金融中心,係得上海一早就得啦。
好簡單
澳門原本無金融人才
我唔係指大班賓卡果隻,果d各國企業隨時長駐派都得
而係一班低管至中高管既人材同埋相關行業人才, etc 會計,保險, 精算
最後都係得返兩條路
一, 就係批大灣區"專才"去澳門搵食, 不過如果專才得, 上海同前海一早得左
二, 就係向香港埋手, 好似依家建築咁係香港搵人過去做, 不過有幾多中環精英肯過去做開荒牛就係問題, 更加重要係姐係俾錢香港人洗
傻的嗎 金融中心無話有便有咩 人材你無 串d個句澳門人同香港人比差太遠,創造力 分析力 無自由思想下唔會出到尼類人 硬 ,知唔個金融中心要幾多投資公司,而投資公司開哂起香港係因為有好多外國知名data centre 作佢地數據中心data base, 你估外國人會感將作地sever放響澳門比你管?,仲有香港有多條幅外國鋪過來ga光纖專線,澳門有咩?
甴大大加油,支持你
算鳩數啦 深圳同上海都搞到咁柒

人地係個香港百幾年既普通法
2嘅發展形
將原先殖民係香港嘅支那磚材趕曬過馬交
真係搞事呀嘛,
阿習係咪以為啲外資黎香港就係因為一國兩制?

所以就求其塞比澳門,外資就會黎?
我地又再次被放棄了……好撚傷心啊好似唔知幾耐之前講過話咩,深圳取代香港,上海取代香港?唔知個進度如何呢?
好正,一時上海深圳澳門,as you wish la!
150個比埋澳門啦
咪就係想繼續睇下鬼佬受唔受自己套玩法
但同佢上海嗰d一樣 舊酒新瓶
sor
原來都捱咗幾刀
個上海自貿區一早收左皮
岩岩開波係威係勢
但係唔自由+資訊封鎖
外資試左陣就即刻閃左

仲記得之前睇過條片
係自貿區返工既一個大陸人屌自貿區無人
餐廳都唔開 無野食

前海一早收左皮
半年前用個先行發展區出黎取代香港
依家又消失左了

唔知到澳門可以頂到幾耐呢
下次會唔會去黑龍江搞經濟特區取代香港
上海由97年開始話要超越香港,當年我讀緊小學,而家我個仔都讀緊小學,上海連香港尾燈都見唔到喎屌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞