路透:習近平將宣布澳門成立證券交易所 內地官員稱要分散對港優惠政策

534 回覆
747 Like 12 Dislike
路透社今日報道,國家主席習近平下周到澳門出席慶回歸及政府就職典禮時,將公布支持澳門金融發展政策,包括建立以人民幣計價的交易所。報道又引述內地官員指,以往中央習慣把金融業優惠政策都給予香港,但現時需要分散予澳門。

路透引述十多名官員及企業高管透露,相關政策將包括至少3項,目的是希望將向來倚賴賭業的澳門,發展成金融中心,包括建立由人民幣計價的澳門證券交易所,加速推動正在進行中的人民幣結算中心爲澳門劃設鄰近的中國土地以供開發。

報道引述消息人士稱,兩名協助成立上海證券交易所的官員,將會赴澳門協助成立人民幣計價的證券交易所;北京已指示國有銀行及企業,協助澳門的基建發展以及幫助澳門金融多元化,希望澳門集中開發旅遊業以及金融業等。

有內地官員及銀行家受訪指出,在澳門推動成立交易所等措施,是有計劃地避免香港局勢不穩,會影響內地商界,但無意以澳門取代香港地位。

報道稱,習近平今次出席澳門慶回歸20周年活動,是中央對澳門實施「一國兩制」的肯定。
平平要放棄左咁多代既香港人啦
澳門同上海有乜分別LOL
香港係時候發展賭業同賽車業
澳門同上海其實一樣
點會信你
你敢唔敢擺錢係北韓
起高鐵前又話邊緣化,而家又放棄香港
你想點講咪點講
好驚啊,被放棄啦
應該畀哂澳門呀 好行夾唔送啦
分乜撚野呀仲
割讓比美國佬啦直頭,咁撚憎香港
on9 係人都知佢想點 外資撚會去投資咩 仲有澳門要幾多年先追得上 成個城市得賭業旅遊業 上海深圳搞左咁多年都唔得
佢地仲未明唔係佢地開就會有人買呢個道理, 最後又係得番啲支那資金自己滾自己冇撚用, 仲要柒到幾時先學識個遊戲係點玩
KFC 出麥樂雞 麥記未出炸雞 有幾閒
真 死攬住塊地 又管唔掂 仲俾我地搞衰佢個朵
又揾新名義嚟呃錢
慢慢啦傻閪狗
外國資金信你澳門有一國兩制先算啦~
去得澳門攪是否證明以上海深圳取代香港計劃已經失敗?
以人民幣計價的交易所.
MOP都叫同HKD掛勾 RMB不了
搞好曬我諗都退左休
快手啦傻閪
金融中心唔係你想就係,無外國勢力endorse,講到曉飛都冇用上海自質區2.0
習天才出招啦
支那人有撚本事靠自己整個金融中心出黎咩
香港都係靠英國佬美國佬咋 發少陣夢啦
sls
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞