[LIHKG] 粵語配音討論 (18)

1001 回覆
8 Like 2 Dislike
以前覺得無綫以外既粵配質素唔及大台,但近年睇多咗其他台既粵配節目,開始認得大台以外既聲,就覺得好多質素都幾好。
有啲係幾唔錯嘅
好似18年ge re zero
我就覺得好好
阿V好姣
81 下個月四五1720都係LEVEL-5時段
阿V好姣

有0HEY同阿V用英文鬧交
拮人對波
去睇金瓶梅...
我睇過
唔知點解,呢套三仔竟然搵到tvb啲配音去配
佢哋都配得好撚淫
不過我到而家都唔知個男人係邊個配
成個鎮夾埋呃個精神病人
其實未必關啲聲事
後制都好影響質素
3D肉蒲團trailer都揾咗阿lu
而家now自選有時都仲有得睇
啲女又靚又大波
萬千星輝頒獎典禮廣告vo把女聲係邊個?
揾得張預東同陳欣,女聲都應該係配音組,但唔似係
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Fiona_Gubelmann
原來the good doctor yan配嗰個真人己經39歲
唔怪得成個阿婆咁

好在套嘢有柚子lea補血
個樣仲要成日都閪口閪面咁

btw 原來套戲入面潘sir配嗰個韓國醫生
就係sleeping dogs主角ge配音
「等我教你咩叫眼前一黑啦」嗰個?
now 仲有嗰啲錄影功能
之前成日都將啲凌晨播嗰啲戲錄低曬(通常嗰啲時間播嘅戲都係啲三級片)
之後再翻睇
連密碼都唔使撳
唔係
佢喺隻game入面冇講過廣東話
不過佢喺隻game入面把聲真係好型
81 3月份節目表

櫻桃小丸子(52 epi) 1/2起 星期六@1115-1150

騎士龍戰隊(48 epi) 8/3起星期日@0930-1000

喜羊羊與灰太狼之智趣羊學堂(26 epi) 8/3起星期日@1700-1730 (2/day)

咕嚕咕嚕魔法陣(24 epi) 12/3起星期一至五@1615-1650

甜甜私房貓(48 epi) 26/3起星期一至五@1545-1615 (2/day)

慶餘年(42 epi) 2/3起星期一至五@2130-2230及星期六@2030-2230 (2/day)

擇天記(52 epi) 18/3起星期一至五@1030-1130
又有兩套大陸劇擺81?
而家無線最撚叻咪就係買大陸劇
btw 朝頭早嗰套係外判配音,唔使睇
另外一套除咗陳道明之外,邊撚個都唔識
所以都係唔會睇
最底嗰套喺朝早1030播,嗰段時候不嬲都無人睇

至於上面嗰套2130,到時可以轉台轉去viutv/有線開電視
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞