[LIHKG] 粵語配音討論 (18)

1001 回覆
8 Like 2 Dislike
咩係偷? 即係買片果時日本會將sound trick分好哂?
咁我又唔係好明
如果平時唔分好哂咁又唔直接連background music 都一齊配埋?

個人係覺得幕後廢事搞咁多野 冇可能好似普通人買CD 咁比電視台
應該係條條獨立sound trick

定你意思係條片得background musi一條同所有日本配音一條
total 2條?
正常應該係咁(以下左右聲道當1條)
Mix好嘅日文出街聲x1
淨對白x1
音樂效果x1
淨歌聲x1

當正經真係歌嘅歌聲,如演唱會、背景歌、op ed會喺音樂/歌聲 track
如果係角色哼歌、隨便唱幾歌就會喺對白track

當然年代、大小製作會有唔同
有時大製作,哼唱,甚至反應聲都會喺音樂效果track
或者每個角色唔同track

如果痴咗對白,就會叫偷唔到
例如有人哼唱、有人隔離同時加把咀、或者好緊張地講對白

呢集光美應該有好幾個位偷唔到,所以為咗連貫性而索性唱哂佢
補充,光美應該就係歌聲係同對白同track所以就偷唔到
其實可以用軟件切? 應該好煩
今日做新一輯閃電十一人
仲記得十年前播第一輯嗰陣
主題曲係呀坤哥唱
仲有個方法, 好似歐美卡通咁填中文歌詞, 飛天小黑警首首歌都幾高汁
小軟之歌
Rilu第一季都作咗首粵語校歌,唱咗一次,點知最尾一集都係用返日文校歌
自己身應該係個客另外俾錢填詞、另外俾錢唱
Tvb應該俾導配自己蝕底額外填詞、配音員蝕底額外唱
韓國仔茅波
泡菜狗出陰招,好寫實
黑岩成個痴漢咁
渣男
抵啦,偷食畀人撞破
台灣嘅東森幼幼台唔單止仍然不停製作新嘅台灣國語兒歌,

原來喺 YouTube 更整咗個「輪播台」,

24 小時不停播放佢哋製作嘅兒歌,

比起由肯製作兒歌頒獎禮,

慢慢變到而家即使外面有新兒歌推出,

都唔再安排喺兒童節目時段播出嘅 TVB,

東森喺兒歌製作同播放方面可以話係有恆心同心機得多。

cctvb
Tvb根本不停自閹,連自家劇都減少制作播映,佢仲會推本地兒歌?
根本香港電視圈就係完全比cctvb控制
香港光復之後,一定要解決呢個問題
恐怕香港光復之前,tvb已經收咗皮。
其實J2連播兩套師生戀有咩企圖
肥恭嗰套好睇啲
希望la
有冇人知77台pokemon個艾莉絲邊個配
Fb長文提倡繼續幫runningman配音係浪費,唔反對取消配音係咩玩法
打篇咁既野收幾多,咁既野都講得出真係配音迷?
肥恭起馬有兩分勵志,一見到黑岩大男人式溝Miss就頂唔順
兩套劇個氛圍好唔同。中學聖日記一係就壓抑,一係就好似會出事咁。初戀那一天幾積極陽光,睇得幾舒服。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞