[LIHKG] 粵語配音討論 (18)

1001 回覆
8 Like 2 Dislike
下禮拜播妖尾
冇記錯第一集就有成班女沖涼
貴圈真亂
由1月8日起,足足兩個月,有一件對配音超級無知嘅匿名友,無間斷喺 ACG Secrets.HK討論串分站 度造謠中傷配音員Eric。佢首先係話報咗Eric個興趣班入唔倒行、冇job接,結果所有人都笑佢無知。之後佢就不停咁試,睇吓用咩說話可以呃倒大家,令大家針對Eric。而曾經喺Secrets.HK上反駁過佢嘅配音迷,全都被佢開名針對,佢好似黑警老屈市民係暴徒咁,老屈反駁過佢嘅配音迷就係“打手”、“護主”,令人憤怒。我已經cap低晒佢一路以嚟嘅匿名中傷post,請大家睇清楚事實,以“講事實、講理據”嘅態度,去對待配音員,還粵配嘅公道。

1月部分嘅Cap圖: https://www.facebook.com/groups/841642262560077/permalink/2759435544114063/
2月起至今日嘅Cap圖:[https://www.facebook.com/groups/841642262560077/permalink/2866739900050293/](https://www.facebook.com/groups/841642262560077/permalink/2866739900050293/?hc_location=ufi&comment_id=Y29tbWVudDoyODEyODU3NTI4ODAxNDA0XzI4MTI5MjQ0NjU0NjEzNzc%3D)
近排睇緊南極,黑長直報瀨好襯杏芝
南極真係好睇,希望香港有得睇
其實呢套確實又高質又不黃不暴,兩間台都應該考慮下
但望住而家兩個台d動畫時間少到 機會好渺茫
btw,今季套神推偶像登上武道館我都ff兩個女主角係柚子同Chloe
viutv都好啲
cctvb 而家蝕撚到咁,應該都唔會買
J2 本身都花田十輝粉, 好應該要播
不過幾時播工作細胞, 耐過流浮山刀手
如果佢唔加動畫時段同埋唔擺佢落晏晝咁應該快極都半年後做完fairy tail播
套閃電十一人咩野事

黑岩
雖然有Chloe 但係我都係棄劇啦
而家走咗同埋傳會走嘅係唔係都係自由身入黎嗰d?
係事實係大家期待的TVB執笠快成真嗰陣,大家喜歡嘅配音藝員都會走人
屌那星以為星期六播妖尾星期日播新嘢, 原來兩日連播
成套野個個都極醜惡
原本星期六播工作細胞 星期日係重播idolish7
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞