[LIHKG] 粵語配音討論 (18)

1001 回覆
8 Like 2 Dislike
柔柔
根據某群組的消息,於4月30日約滿的梁少霞、招世亮、蘇強文及魏惠娥已獲續約。

但是仍然要留意馮錦堂及第6期訓練班畢業生是否獲得續約。
戇鳩鳩支那隊
領先一球仲叫個龍門走出嚟
失波抵撚死
中式釜飯?煲仔飯?
依家係港版翻譯應該用煲仔飯?
調舞動青春去星期四凌晨 星期六晚0000播娛樂新聞報道都唔播多集妖尾/新動畫
妖尾調咗去星期日23:30
但係用日本人既角度,佢見到煲仔飯係會諗起釜飯呢個term 。
應該係想同日式煲仔飯做比較先咁譯
但明明後面餐牌都係寫煲仔飯
高橋優やJO1ら出演、GWの朝に「めざましおうちフェス」3日連続オンエア
https://natalie.mu/music/news/377797

JO1將會表演la pa pa pam,隊長會參與直播演出環節。
fb
配音員消息

資深香港配音員馮錦堂因合約完結「離職」!?

根據收到的消息指,資深配音員馮錦堂先生因不獲續約無綫電視續約即將今月「離職」,是電視台中是最資深配音員之一。馮錦堂先生於1979年入讀第8期無綫電視藝員訓練班,畢業後便已經加入無綫電視配音組,為電視台及電影曾經配演過不少劇集及動畫的角色,包括《魔動王》沙曼、《高智能方程式》加賀城太郎、《聖鬥士星矢》星矢、《龍貓》怕醜仔、《足球小將》小志強、《龍珠》笛子魔童、《美少女戰士》地場衛(安迪美奧)、《數碼暴龍》城戶丈、《百變小櫻Magic咭》木之本桃矢、《潮與虎》蒼月潮、《勇者急先鋒》旋風寺武人、《機動戰士高達 F91》西布頓、《幪面超人龍騎》秋山蓮(幪面超人騎士)、《超人佳亞》藤宮博也(超人亞古魯)、日劇《沒有天使的街角》石田智也、《衝鋒21》十文字一輝、《洛克人網絡爭霸戰》黑暗·雅及納爾西秀、《勇者指令》刃柴龍、《機動武神傳》杜門·卡遜、《數碼傳動戰士》阿魯提亞、《唱K小魚仙II》濱崎雅宏、《銀魂》高杉晉助及《喜羊羊與灰太狼》灰太狼等。

#馮錦堂 #無綫電視配音員 #無綫電視 #配音員 #離職 #沒有續約 #被離職 #TVB配音員 #資深香港配
音員 #濱崎雅宏 #高杉晉助 #銀魂 #機動武神傳 #秋山蓮 #小志強 #洛克人網絡爭霸戰 #美少女戰士 #
地場衛 #十文字一輝 #衝鋒21 #沒有天使的街角 #石田智也 #勇者急先鋒 #旋風寺武人 #超人佳亞 #藤
宮博也 #秋山蓮 #幪面超人龍騎 #百變小櫻Magic咭 #百變小櫻CLEAR咭 #木之本桃矢
黑色醜聞第一集已經講晒套路
都係final cut好睇啲
我都係一睇就諗起final cut。
雖然自己唔算日劇迷,但好多常見既日劇演員都認得,但睇呢套劇竟然大部份演員都唔識。點解無綫會買呢套黎播?
貪佢哋夠新鮮

其實係咪只係平啲
又唔算唔識 套戲d演員好多我都有睇過佢地d戲 不過唔知叫咩名
高校啦啦隊只係認得女主做過幸福和菓子
原本諗住有得J扑扑脆啦啦隊,點知成套囡囡都一般,江藤美香已經屌打全部
有江藤美香?
認唔出

家姐最好丁
其次阿lu教練
其他真係麻麻
無,只係拎上期日劇比較
識貨 新木優子加廖杏茵把聲
廣瀨鈴應該唔會出好多
其他j聲算
tvb可唔可以播埋anima yell
廣瀨鈴做電影版既主角去劇集度客串下。睇維基介紹劇集故事背景係電影版九年後,廣瀨個角色大土屋差唔多十年。
光美ed好似睇緊kpop咁
柔柔着白色衫似節奏天使
secret個page又做乜鳩
咩事?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞