[本地足球] 2019/20 港超聯、亞協及香港隊世盃外討論區 (43)

1001 回覆
7 Like 0 Dislike
驚大埔連台灣野都搞唔掂 拖低亞協個分
讓個位俾爛區算啦講真得妹祖 孫銘謙勞高踢閪咩
馮蛇:0.3分已袋 理撚得你
你同馮蛇講啦
無意見
不過,吳凱威透露,亞洲足協人士今早雖無透及朝鮮的情況,但就指香港有機會在2021年亞冠盃,獲得1個亞冠分組賽名額,意味今季港超聯冠軍有望出戰2021年亞冠盃,惟仍需待亞洲足協以正式文件公布,方可作實。

伍爺爺快啲增兵爭2021亞冠分組賽席位啦
阻撚住講真 你話大埔有心攪都算 依家半條人命咁真係dont know do what 郭蛇走埋真係搵鬼睇
Sandro都可能半季走啦
全城關注辛祖去向
再去海外
得辛祖得_ _
南區無假鬼史必 入籍比圖
踢撚咩
點都好過大埔至少謙爸>陸平中
缺一不可
「我本身喺冠忠巴士工作,6成時間做公司嘢、4成時間做球會嘢,所以比賽前後都比較忙,休季都冇得休息,要準備下一季。球員喺球場搏命,我哋就喺後面Support!」冠忠遊覽車有限公司企業傳訊部助理經理彭潔茵(Janet)說。■圖/文:陳焌鏗

與許多香港人一樣,Janet本身都是英超球會曼聯的球迷,基於工作緣故,她才開始了解本地足球。從前她只懂南華、傑志兩支傳統勁旅,現時則為冠忠南區出謀獻策,銳意提高球會知名度:「我以前冇做過足球嘅Marketing,啱啱入職時淨係識做啲片面嘅嘢,首先要將『冠忠南區』呢個品牌帶入市場,令人知道球會係『冠忠』冠名贊助。去到第2、3、4年,我哋嘅形象好明顯,係『發放正能量』、主色係紅色等等。其實南區以前冇正式球迷會,所以當公司贊助球隊嘅時候,我哋就成立咗球迷會,當球隊入到4強、決賽,我哋會擺街站,鼓勵啲球迷入場睇波。除此之外,我哋仲會幫手搵贊助,例如髮型屋、隱形眼鏡等等,所以我哋今季件波衫上有唔同贊助商嘅Logo,呢啲都係Marketing嘅一種。」
團結粉絲注入動力
Janet續說:「今季着力做球迷會嘅工作,因為我哋覺得球迷入場睇波好重要,加上我哋轉咗主場,地理位置比較有優勢,因此做多咗關於球迷嘅事務。以前我哋單靠Facebook發放訊息,但今季多咗用WhatsApp,好多嘢都可以同球迷好Close咁溝通,所有關於訂波衫或者睇波嘅嘢,都可以透過WhatsApp查詢。做呢啲要花心機同人溝通,唔可以當交功課,要畀到人親切嘅感覺。」
訪問期間,Janet常把球迷放在嘴邊,她期望粉絲成為球隊第12人,憑藉他們的力量,為球員注入額外的動力:「我以前讀中學做過田徑運動員,其實打氣嘅作用好大,始終比賽90分鐘,球員有啲時候可能跑唔郁,甚至想放棄,希望觀眾嘅打氣聲,驅使佢哋繼續努力!」
最欣賞陳港斌「佢係港超連格!」
放下工作,Janet也是一名「南區死忠」,她透露自己不論主場還是作客賽事,只要時間許可便會入場支持球隊。在眾多球員中,她最欣賞的是23歲後衞陳港斌:「公司有個球員退役計劃,所以有啲球員嚟過做實習,我同『阿謙』(謝德謙)經常合作嘅,仲有『大佬』(沈國輝)、『鈞仔』(林浩鈞),呢幾個因為工作嘅緣故,都同我都比較熟絡。但係如果你問我最鍾意邊個球員,我會話『斌仔』,我成日話佢好似曼聯球星連格,因為佢好勤力、跑上跑落唔會Hea,呢啲後生仔幾好!」
問及最難忘的賽事時,她坦言:「我記得上季有一場波對富力,球隊早段落後兩球,下半場好快追和,之後又落後又追和。球隊處於劣勢嘅時候,睇到班球員真係搏盡!」
突然盲腸
傑仔點計
我係大埔去東方借茹子 簽鳩美斯
做下樣都好啦
係咪要開心下
中甲
好似華拉提丶簡迪呢類跑動範圍丶攔截力強係香港好難搵,本地防中選擇又少可能得返黃俊皓丶顏樂楓可以選擇⋯
佢個時空南區用陳港斌捧左亞冠未
入籍香港人安達
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞