廿幾歲人想學琴

267 回覆
46 Like 1 Dislike
如果想學琴,又想個老師會好似上面絲打咁講下音樂野,可以邊度搵?感覺唔係個個都會
好多架喎 你係想學流行為主?
我乜都想學下但唔想齋學彈,想識多啲唔同知識/文化
留個tg 交流下?
彈到咁要幾多級level先得?

https://www.youtube.com/watch?v=-eJU41Tc7l8
我果陣係google搵 最尾好似係個唔記得叫tobi定toby既網度搵到

就咁打自己想學琴 然後就等人approach 等到最平果個見佢無收我中介費 應該收搵客果邊

或者就咁去附近d細琴行問啦

但係其實我搵果陣淨係問左價錢同教果個咩級 去到見到先知係男可能女就貴d

其他野就等d知既答 我都想知我都學左無耐
都九成唔得
我就係失敗既例子自己玩左半年乖乖地搵人教
總有天才可以自學既 不過唔係我 你睇下你係咪
如果受條件所限 你自己買電子琴 淨係想自娛彈下流行曲岩岩開始係可以既 基本拍子睇譜認音其實係可以係電子琴上面學 不過手型大細聲果d就無得攪 仲好易整左d壞習慣 但係如果想學classic就起碼都數碼琴起步我用緊果部好似買左6000幾

不過真係無錢又想玩咪買部二手電子琴試下 玩玩下覺得唔岩玩又可以放番出去 我同你情況差唔多 都係呢輪開始做野手頭鬆動d先比錢搵人教 彈番真琴上手都會快過完全新手 係睇你覺得值唔值
手型呢啲我都初哥答你唔到轉學無幾耐

電子同數碼我覺得最大既分別就係觸感同大細聲 數碼琴係音色同琴鍵比較似真琴的 同埋做到電子琴做唔到既大細聲

睇下有無第啲巴打玩開既答到你
搭單問想學大提琴係咪應該去琴行
分數碼同電子其實幾confusing,觸感同大細聲係睇keybed同埋sensor,ching你要搵嘅係有graded hammer action嘅電子琴,香港主流都係買Yamaha P系同Korg SP系。要試點都要走轉劏你拍屍,劏你有Korg/ Yamaha/ Roland,拍屍有Casio/ Roland,試完啱feel再揾二手算啦,Amazon買琴應該好少ship香港同埋都幾海鮮價。
香港有冇教藍調鋼琴、爵士鋼琴既老師?

自己玩流行、初級古典玩到悶
見人去酒吧隨便「了」d 藍調、爵士音樂好有魅力
但無從入手
唉我隻手太細
彈8度一較唔好位就hi到其他制
想死
是咪學唔到㗎啦
鐘應該真係無咩可能
你每日有幾多時間練?
你樂理如何?
Jazz比較需要樂理底 你可以上youtube學下
有一定學歷既應該都得
稍為好既老師一定係教你音樂多過剩係彈琴
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞