廿幾歲人想學琴

267 回覆
46 Like 1 Dislike
Sor 我係絲....
咁你對流行曲有咩高見?

對我而言,流行曲係structure 上同其他音樂,jazz , classical 個啲比,真係毫無特別。重複又重複,如果唔係歌詞,純粹音樂層面,仲唔叫悶?

當然,流行曲嘅編曲千變萬化,加入大量電子元素好有創意。不過香港個班就算數喇,都冇心做。

我大學讀作曲同指揮,又想聽下你點講解下流行曲。
多唔多大人學純粹自娛,唔係為考級考證書嗰啲 ?
agger
yiruma d歌近年好興 老實講冇意欲彈
香港特色 唔識音樂既人唱同作 周不時都係咁。

不過流行曲同classical 又唔可以就咁用悶唔悶做比較,始終做出黎既目的唔同,香港唔鳩做歌根本無市場。
我完全新手自己租琴房練係去琴行嗰啲 ? 係咪好多細路,無端端有個大人係咪勁怪?
痴線
我,3字人
成日出入琴行
人地鬼知你係教定學咩
識撞下chord俾d失戀友發洩下咪唔悶囉
百貨應百客
你估現代個個寫pop係李斯特咩
看開D啦
好搶口
摸熟係咩意思,點先叫熟?
Share下 已經搵啲細琴行學左幾堂

發現自己學係完全唔撚掂既淨係想睇譜彈出聲自己學係可以既 但係想彈得岩/好聽自己靠youtube好打極有限

建議想自學既巴打們 大家自學完識睇五線譜 可以彈到下歌仔 又發覺點彈都無人地彈咁好聽既時候好去搵人教 唔好諗係琴既問題定譜既問題 絕對係人既問題仲要可能練壞手勢 有條件既就搵人教啦

119 天下制裁
識彈scale
知道咩key 有咩sharp flat
係咪要死背的
考完8級 但自己鐘意嘅歌係electronic/pop
係咪應該換部電子琴好d
慢慢黎啦比張貓紙你:
你一睇譜見到有幾多個sharp flat就知係咩key (major)

Flat: Fat Boy Eat All Day
(F major 1xflat, B flat major 2xflat, E flat major 3xflat, A flat major 4xflat, D flat major 5xflat)

Sharp: Go Down And Eat Breakfast
(G major 1x#, D major 2x#, A major 3x#, E major 4x#, B major 5x#)
漏咗兩個
六個flat 係 G flat major
六個sharp 係 F sharp major
練scale 有冇咩方法
我練左右手一齊彈c major 同g major scale
ascending then descending

但覺得自己練得好死背feel
似係用肌肉記憶隻手自己記左咁
唔知岩唔岩方法
分手熟左先合手
係肌肉記憶黎
其實好多電子琴依家都做到好似真嘅鋼琴 Roland fp 10,30 Yamaha p45,115,125 Casio,ka wai...只要有scales hammer action就ok
我大你十年,上年買咗個keyboard, 用ipad app 自學
重點係電子琴唔會嘈鳩到d鄰居
學左咁多年,一直用真琴
而家諗返,覺得好唔好意思,細個成日鳩彈,嘈到鄰居
同埋用電子琴可以夜晚都練到,冇時間限制
呢啲好似有個名叫數碼鋼琴
仲有無人收緊生
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞