廿幾歲人想學琴

267 回覆
46 Like 1 Dislike
其實壞手勢係古典先有
因為鋼琴發聲方法同電子琴唔同
你彈法會直接影響鋼琴出黎既聲
電子琴都有好多款 所謂壞手勢果啲係好輕無觸感果類 彈慣左去到鋼琴會出唔到好既聲

但係首先而家好多仿鋼琴觸感既keyboard
我都有幫學生試過yamaha 有啲款就算認真學都無問題 何況你只係娛樂下
其次你彈pop/jazz既話唔一定要用鋼琴方法彈 用keyboard禁問題都唔大
而且好多技術都係共通 你只係玩玩既話無乜問題
上youtube好多有得你學
台灣有個channel叫NiceChord 唔錯的
即興既話要有啲樂理知識
個channel啲野我納過下 唔錯的 你搵佢最基本果啲開始睇先
佢有好多advanced harmony, jazz harmony你會睇到一頭霧水
一開始其實你唔怕瘀可以直情喺大琴行練
如果有心可以買啲樂理書睇
冇記錯有啲台灣出版嘅會係細細本講曬啲chord嘅關係同埋點用
其實睇書可靠過人地教
岩岩開始學,本身想買個88鍵係屋企練,點知冇位
空間問題先係最大問題
細個冇錢學,而家淨係買咗部fp-30玩
如果放工時間想搵教琴上門,大概幾錢度一個鐘?
你預最平都百幾兩百一個鐘起跳
百幾兩百仲要上門應該得啲自己都唔多識既
你預正路少少既起碼都300/45分鐘咁
我自己唔敢收咁貴所以呢個價
乜原來可以出咁高嘅咩
梳for做爛市
其實市價係點我而家550四堂 一堂45分鐘去細琴行學 應該expect教果個咩水準 暫時係覺得幾好
同問私鐘收幾多好
我依家學演奏級就500一個鍾
如果樓主你初學應該200-300左右
上門可能貴少少
樓主 同你差唔多 都想學琴 最後想可以玩到jazz野

btw 希望樓主堅持同成功
大家咁話
應該大概8級程度?
同埋上門一定貴一截 除非你好方便 一出黨鐵2分鐘就到
上門初學300/45分鐘係大學音樂系grad既價格
一般有一定學歷經驗既大概收400-700一個鐘(根據級數)再高就屬於pro價
香港出名果啲老師都收1200+/hr 去到2000幾都有
Google下啦廢是開d咩名

唔該大佬
Yamaha P125定 Casio S1000 好?
新手用
我23歲先開始學
當年喺琴行練cuckoo彈得好開心
完全唔覺得有乜問題
師兄有冇方法解決到左右手唔協調嘅問題
兩隻手一齊contrary motion
最初好慢好慢咁彈 跟住右手加快就夾到喇
可能本身有拉小提琴
一開始其實你唔怕瘀可以直情喺大琴行練
我23歲先開始學
當年喺琴行練cuckoo彈得好開心
完全唔覺得有乜問題
師兄有冇方法解決到左右手唔協調嘅問題
最初好慢好慢咁彈 跟住右手加快就夾到喇
可能因為本身有拉小提琴
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞