廿幾歲人想學琴

267 回覆
46 Like 1 Dislike
如題 無諗著短時間彈到好勁果D 純粹自娛 自學過一排 但係發覺各方面都唔多掂屋企得部19 fp-30

有無人有價錢唔高既地方/人好推介?

128維園見
耐唔耐都會有呢啲Post出既
買正規d電子琴,請人上門或自己跟YouTube學都得,反正唔係要比賽,日日練d就得
lm
可以tg 傾 教開大人琴

https://t.me/mutwse
lm 我都好想學
細個學過一段短時間
放棄咗 乜都唔記得
你想學pop定classic?
原來有人覆

Classic 有無推介
冇 諗住你想玩Pop 既話我可以同你share 下 因為我自己玩pop都玩左好一段時間 但classic就幫唔倒你

Btw咁你果陣學係出面搵琴行 導師定自己黎?想搵老師都唔知邊度信得過
Classic玩電子琴
學壞姿勢

如果唔係真琴
玩pop算啦
數碼琴係咪都算電子

同埋教pop果啲係唔識教classic ?我落琴行行轉 教大人都係話教流行曲
今日我都有呢個念頭 又見到呢個post
我仲要零音樂底子 諗住搵下屋企附近琴行學
想當年我都係放工果陣碌連登見到呢啲post

然後搵左個數碼琴同開著utube d教學自己玩
Yes
現時科技仲未能完全仿做到真琴手感

至於教就人睇人
正路出得黎教琴
應該點都考過皇家8級掛
必修科
我覺得係兩套野 Pop 睇chord 玩 free 啲 Classic 就要跟足譜單 但就正統啲
你係咪pm咗我? 但係我覆唔到你message
其實要認真學琴就最好學鋼琴,如果你去琴行同佢講教學classical piano就最好,但係你自己屋企有琴就可以係屋企練,唔係就去番琴行租琴練,因為彈電子琴係練唔到老師想做到嘅野
我係喺連登搵人教
學咗兩個月停咗 但有Keep住自己練咗半年
識嘅歌唔多 主要都係練Scale/chord
個阿sir問我點解一個禮拜可以練得咁快
我話 我平時無嘢用就係撚琴 一撚就2-6個鐘 好似走火入魔咁
想學就學啦有心唔怕遲 我都係廿歲先黎學 目前學左3-4個月
119 呀
幫手和你推
返出去推行動Post

1 月19 日 3 點 遮打道見

3:00 pm 遮打道 見

學啦
為自己開心既上utube 啦
細個買左部鋼琴,無玩
大個左又覺得幾型,跟著就上網睇片學
呢家都叫呃得下人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞