廿幾歲人想學琴

267 回覆
46 Like 1 Dislike
依家自學緊彈流行,而家基本上大部份chord都識彈,同埋識少少broken chord ,但係淨係識彈chord,我前奏同埋bridge果啲都彈唔到,令到成首歌好悶。應該向咩方向練習?同埋想知點樣可以練到聽音能力,想好似人哋咁樣聽到個melody就彈得番出黎,同埋想配到chord
唔好彈電子琴啦觸感完全唔同
配chord呢個係樂理問題..... eg 你識唔識major minor? 例如d major 有f# c#
唔係好明
你而家用緊咩方法學彈?睇片/譜?

聽音:你識晒12個key未先?
初學要搵音有難度係因為對部琴唔熟 要慢慢嚟好難一嚟就做到
而配chord 其實係base on 搵音 做到搵音先開始學配chord會好啲

新手彈琴首歌聽落會悶係真嘅始終同人地彈咗十幾廿年個程度有差別
我建議你先跟住譜彈 然後先到聽音-->配chord
我配chord好少跟樂理個啲野
彈pop其實簡單啲講就係聽到首歌有啲咩 彈晒出嚟就得 雖然一啲都唔簡單
頭盔先戴 我冇學流行 樂理5級有時自己亂彈玩下
配chord要了解首歌係咩major先 如果首歌係d major但你配c major既chord咪可能撞音

用番c major做例
如果右手個音係e
簡單的話左手可以配: ceg, 當然可以有based on呢三個音既變化: gce / egc 八度cgc咁又得

你睇下呢個睇下明唔明:
https://medium.com/麵包糠音樂室/配chord不求人-4510998aebf4
聽音未識聽12個key,而家我係睇chord譜自彈自唱既,唔記得講我係學伴奏,無乜彈獨奏,咁我應該點樣開始去學搵音
我都明既 大家approach唔同 classic出身好難換位思考純粹分享下我點玩chord
我都係classic轉pop 而家研究緊jazz
你講嘅配chord方法用係作曲到會好啲
pop撚好少咁做 通常都係聽住首歌嘅bass行e.g. 聽到個bassline 行緊 F ->G ->C 左手跟住彈佢彈octave就得
你而家學緊邊首歌?
路過
條條一樣點解會記得邊條打邊條
是咪每條都有個音名,咁上面88鍵要記88個
冇話特別學緊邊首,平時都係想唱咩歌就睇譜自彈自唱
走去搵啲有埋melody嘅譜先
不過我唔知你而家係咩程度 知唔知C major key, G major key 係咩?
有個規律係到 要記嘅野實際上唔太多
我係咪騎劫咗個po使唔使開過個
呢啲應該知道,major scale
7個姐cdefgab
摸熟所有major minor先
有個搵音方法你可以試吓
係手機download tuner app 慢慢逐個逐個音唱出嚟咁搵
我要tune tune先 未識欣賞jazz
jazz好正一堆奇奇怪怪嘅野加埋可以變咗首歌
點樣唱法
延長每粒音嘅時間
例如 我....願......榮....光....歸....香....港 咁唱法
等個tuner show 個音出嚟
哇。。好難記
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞