廿幾歲人想學琴

267 回覆
46 Like 1 Dislike
如果你彈classic 好容易會唔夠彈
有冇睇the greenbook ?
主角彈左成晚jazz我無感
winterwind果幕先至賣飛佛
溫書嘅時候最鐘意聽jazz 乜野壓力都冇晒
你有撚音樂細胞咩,算把啦
樓主如果學classical music 最好出去學,仲有買返個琴。

琴可以買二手,反正就算比賽上台都唔係用屋企琴。如果未知有冇恆心嘅,去琴行都有得租琴練。

Classical music 坐姿,手指位,手臂手腕嘅力,冇人教係好難自學。想之後學得好,基本工好緊要。仲要買本練習曲,練下啲力度,手指位,數下拍子等等。唔係單純練曲就搞店。最好唔好望住啲鍵嚟彈,眼放譜,當然呢個係認真嘅學法。

但如果係彈下流行歌曲開心下就算,咁自學都夠,電子琴都夠用。得罪講句,流行曲首首都係差唔多chord progression, 冇咩學,自學都搞店。
同問 fg想學下琴等人生無咁悶?初學係咪都係應該跟琴行?一對一幾錢到?打算1星期一堂算
睇你想到咩level
講真一個初楷好平140-160左右一堂
私人有貴有平
考完逐級加
但你可以一試跳五
當然你唔好諗住半年一跳五啦

pop你咪上一兩年
跟住有限度識下五線譜同chord/節奏
無唸急住考級 慢慢來 最大問題我唔想買琴住廢事自己三分鐘熱度,琴行有無得租房練
屋企無琴 教唔教 住青衣區
屋企無琴既學生係咪都係荃灣區租琴房練
[url]https://www.youtube.com/watch?v=XZvPWm6sZM8&t=0s
[/url]
想學呢D,香港有冇得學
FP30好嘢嚟
呢啲係要學樂理作曲
要有返基本音樂知識
點會無
古今都試玩
睇下鐘意咩啦
同意
前年搵私人導師學佢都係同我講左呢一番說話
學左classic再彈流行曲真係話咁易
流行曲真係好悶,學classical 嘅人冇意欲彈流行曲,用耳聽都彈得出,譜都唔洗睇。有冇諗過作流行曲同唱流行曲條友分分鐘都冇接受過正統音樂訓練
我識好多人彈classic 係淨係彈份譜出嚟 為咗考試
音樂感係零 叫佢地彈吓啲流行曲係完全唔掂 連咩係chord progression都唔知係乜
分分鐘呢位ching 都唔係好了解classical 以外嘅音樂
其實香港好多人學音樂,係想要證書唔係愛音樂。

我教過琴,啲家長上左幾堂就問我幾時可以報考試,考咩級等等。解釋過咁係對小朋友唔好,但家長係唔會聽。總之死練琴背曲都要考返嚟。十個有九個都係咁....考到8級又如何,sight reading 又唔得,聽力又差,問多少少cadence 變化又答唔出,咁嘅8級名過於實所以基本工一定要練,要識。

中學去過英國同德國交流,人地啲中學生係可以冇考過級,佢地係睇你彈到咩曲,點樣去處理音樂,點解去練。衰啲講句,學哂8級都只係基本,如果係認真嘅話,真係有好多不足。音樂唔係用嚟考試評分,本身音樂就係藝術,點解去演繹首曲先係畢生要學嘅嘢。

亞洲社會就係咁,咩都攞嚟考試,本質係咩都搞唔清楚。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞