廿幾歲人想學琴

267 回覆
46 Like 1 Dislike
咁可唔可以講下新派點教classic想知
其實都唔係咩新派,已經新左一排。其中一個分別係唔會一開始用五線譜,同埋係學black keys先。經過琴行望開,可以參考下Alfred’s Basic Piano Library或者Faber嘅琴書。
學black keys先有咩好處
易認、易學手形
同埋之後會易搵音學音,因為反正你學middle C其實都係靠black keys黎locate (i.e. C = two black keys嘅左邊)
咁唔用五線譜?

細個唔用五線譜之後好難上手喎
唔係長期唔用,講緊係最初期熟習左black key groups後,先開始用五線譜學所謂landmark notes,即係middle C treble G Bass F,再逐步推落去學steps, skips咁樣學其他音搵其他音;而唔係傳統既C major hand position C D E F G咁樣學。
咁初頭睇咩譜?
定係記d r m f s?
https://core.ac.uk/download/pdf/144149591.pdf

可以參考下p.9-13
當然呢d係俾最初階嘅學生睇
咁香港琴行而家都係先學black keys group先?
琴行同埋老師嘅教學質素參差,當然咩教法都有,我教某啲學生都會發現佢地以前嘅老師係唔跟任何一套系統教。
巴打你有冇D教得好既琴行可以推介比我
好老實撞手神,穩陣d既咪龍頭兩間,真係好睇個別老師
最緊要問清楚教你既老師師資如何,尤其你係認真學既話
搵老師
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞