[鄴之戰打完未呀!] 王者天下討論區(5)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
笑撚左

燈神
作者話自己係李牧fans

但成場戰爭, 李牧都一直柒
到底作者係唔係想寫衰李牧??

而且作者 好似又想將責任推比趙王到, 因為趙王唔肯出10萬邯鄲軍, 所以李牧先會輸

但問題係, 趙王已經比左40萬軍力李牧, 去打20萬秦軍
結果李牧都係輸左, 所以根本唔可能將責任怪比趙王
又覺醒又復活
唔食野都打足咁耐
100萬兵都唔夠打啦
仲有foodpanda
係戰略上, 李牧都唔夠 王翦勁啦

王翦 用難民戰術, 令鄴城增加人口壓力, 又派間諜燒糧, 令鄴城暴亂
李牧 就完全無方法應對, 處處被動
家陣王翦 出發前, 已經叫定齊國運糧, 係眼光上又係比李牧勁

感覺上
李牧 既眼光, 只係諗緊點樣打敗 眼前既敵人
王翦 既眼光, 已經去到戰場以外 (難民戰術, + 派間諜燒糧 + 齊國運糧)

李牧始終都係技不如人
覺醒, 復活 呢D野, 的確係開左外掛

但齊國運糧, 就是 王翦 出發前已經諗到
即係證明 王翦 既眼光係比李牧長遠好多
仲勁過李牧 李牧個隻燈通常呢話講完 幾話後就燈左 舜水樹快到幾頁後就燈中
但係燈神到依家都未滴過汗
咁李牧唔係前線 就算比佢發現到都反應唔切 好似齊國運糧咁

同道理鄴城中門大開如果嗰陣佢係現場一睇都知乜事啦 鬼會開門 但佢唔係現場 咁就比老王佔先機

始終自己防守被動方根本冇可能算無遺策咁計

要等對面先出招 再慢慢反應

你估火鳳咩 可以上堂計中計中計

你咁講 李牧外交都組織過五國合蹤 武關小道偷襲啦 老王咪又係計唔到

所以兩者今次真係差先機同棋子
成日笑佢地唔洗食飯
但其實冇飯食既日子唔係得大概3日左右?
中間重有食戰馬 戰死既馬 中陣既糧都重有淨少少
每日都有人戰死 糧食需求每日都減緊
捱幾日其實都唔過份丫
主要係 作者 描寫有問題
作者 應該係想寫李牧 奮勇作戰, 頂住秦軍, 但趙王背後拖後腳, 導致失敗

但成場戰爭, 只係見到 李牧一直驚訝, 一直流汗, 一直做燈神
最後輸左朱海平原, 又無左鄴城, 所以趙王先押佢番去

搞到家陣大部份讀者 都覺得李牧只係9up佬, 燈神
作者自己既失誤, 搞衰左李牧形象
有第2集未
等論功行賞
想搵返一集好似講麻礦死左
蒙恬講左句平時麻礦同啲兵講個句野就全部爆seed 個一集
第533話
原來成100集有多
站起來!戰鬥!
呢個一定係
仲記得李牧一開始用閃現背剌嗰陣 人人都屌佢開掛
打完之後個個都話老王三小強開掛開得太跨張
幾次既情報落後
秦糧草動向被燕既進軍影響
蝗蟲戰又被趙王阻左收到情報既時間
齊運糧當時人又不在前線

但朱海平原既完敗確實係佢問題
尤其係恃住有龐煖要等埋佢死先肯變陣,然後講照去鄴其實都ok嘅,結果去到鄴前被夫目前犯
騰今集出兵打韓國
跟史記
咁快,應該幾年後嘅事
咁可能去打下就算
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞