[鄴之戰打完未呀!] 王者天下討論區(5)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
今集李牧不停流汗
唉, 李牧既形象真係比作者搞死
本身我都幾喜歡李牧

但今次呢場戰爭, 李牧真係比作者 寫到勁廢
由一開始, 王翦 改變行軍路線 > 難民戰術 > 間諜燒糧
都是王翦 將李牧撚狗咁狗, 李牧完全處於被動, 無法應對

至於好多人話, 因為趙王唔比兵力李牧, 所以李牧先會輸
但其實朱海平原之戰, 李牧兵力有12萬, 而王翦就8.8萬
李牧比王翦多3萬兵力, 再加上李牧有糧食, 而秦軍就無飯食

如果作者唔想李牧咁柒, 可以寫趙王扣押李牧兵力, 令李牧兵力小過王翦
最後兵力唔夠而戰敗

作者仲話自己係李牧既fans
但 家陣李牧柒完一獲又一獲, 我懷疑作者同李牧好大仇口就真

說好的最強軍隊呢??
幾年後 有李牧打敗桓騎

希望 作者畫得好好睇睇, 幫李牧挽回形象
佢吹乜都得,呢兩條友都死x咗
再簡單D比李牧去打燕咪得
咁樣食死貓法真係屌佢老母
打燕功勞 結果比左司馬尚

我懷疑司馬尚可能仲勁過李牧, 家陣好似隱藏boss咁, 未出樣, 只係見到身形
用五千士兵就打敗 兩萬燕軍
仲有打嘴炮
話泰國 全部武將加埋 都唔係佢對手
咁唔可以向外交上示弱,雖然依加睇番好柒
一個收佢皮
變左王翦天下
都唔算嘅 係三個將軍 先贏佢一個
今集王翦都講戰術上李牧勁d 但佢贏「棋子」
睇住個城門比人開左個下真係笑左出黎 今話李牧標冷汗標足全話
因為作者想開頭營造主角方處於劣勢 增加刺激感
但破局手法太低手
前幾話李牧仲好型咁等到龐緩死之後先走,依家就柒到要平時粒聲唔出嘅王翦讚返李牧去挽救個形象
多數本能型 武神好打唔識帶兵 李牧有計 但班𡃁廢執行唔到
司馬尚應該似三小強合體 可以完美係前面執行李牧啲計劃 又唔會比信一刀斬死
咁係嘅 其實佢戰術安排同王翦差唔多 係差在三小強喺前面開掛斬將
有呀
單單是朱海平原之戰, 已經是李牧完敗

估計作者 都唔好意思寫到李牧咁廢, 靠王翦用把口去讚番李牧
李牧個列尾戰略係唔差喎
戰術都係玩拖字闕

係輸無三小強, 無外族
有外掛佬但無主角光環
連李牧都要滴汗
王翦一開頭都講過話佢押注落三小強,而家賭贏左,連武神打贏埋
旗下叫得出名既將軍死左9成,堯雲,趙峨龍,岳嬰,金毛,龐援
山民嗰邊,成個橑陽連軍隊比左人,公孫龍無埋主用手都應該玩完
咁既戰蹟,趙王唔斬佢算比面

今期佢突襲鄴,叫左右翼既「各位將軍」預備,就覺得佢淒涼
仲有私家雞海音同戴口罩嘅傅坻!
今集唔錯

缺點係李牧智力大降(除非仲有後著)
而且文筆分鏡未能帶出「無計可施」嘅感覺
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞