[鄴之戰打完未呀!] 王者天下討論區(5)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
最後皇牌龐卡超都比人殺埋
王翦同李牧一開波都已經唔對等 王翦要兵有兵 後邊啲人政治支援又好 一開波已經叫定外賣都夠膽死 相反李牧唔講真係唔知係本國作戰 要咩冇咩都算 仲要拖後腿
其實趙王 都將外交, 軍事, 全部交哂比李牧搞
睇下李牧一開始去咸陽

基本上李牧既權力仲大過王翦
王翦打仗:秦王同文武百官唔訓教,等消息,傾戰略,送補給

李牧打仗:趙王叫人吮腳指,唔出守備軍,叫王軍捉自己友
你講笑??

王翦 只有20萬軍隊
趙國 全部兵力任由李牧指揮 (除左 王都軍)

係戰場上, 趙軍兵力全部多過秦軍
朱海平原之戰
王翦8.8萬 vs 李牧12萬

燎陽之戰
山民5萬 vs 舜水樹9萬 + 犬軍8萬

桓騎 都受到四方八面既趙軍輪流進攻
扈輒 又帶五萬軍隊駐守列尾
而且秦軍 一直都無糧食補充, 去到最新一集先有

基本上李牧既優勢 係大過王翦好多
咁都打唔嬴, 仲要無埋兩座城市

其實趙王即刻砍左佢都唔過份
咁咪弊

你國家有人材鬼洗下下親力親為咩

你睇諸葛亮一開始都唔會自己帶兵上陣

咁搞法一定分身乏術
真心唔知道你地點睇漫畫

王翦打仗 : 20萬軍隊, 無任何糧食
李牧打仗: 李牧軍12萬 + 舜水樹9萬 + 犬軍8萬 + 扈輒5萬 + 各地圍攻桓騎既趙軍 + 鄴城守軍, 至少幾萬, 呢到合共差唔多35萬 , 而且李牧無糧食問題

結果是 朱海平原之戰, 李牧輸
鄴城被敵人攻佔左

我係趙王都即刻捉李牧番去審問
咁上面就唔好話 李牧無權啦

事實上李牧大把權力, 係佢自己能力有問題
三小強開哂掛
又成年半唔食飯都咁打得
你放邊個落去都輸啦
我話係分身乏術
我話王翦秦中央有人分擔內政外交 王翦可以專注軍事
李牧得19趙王 冇人幫手 要下下自己上 效率一定差好多
咁你一個人冇可能顧得咁多野

我幾時話過佢冇權 你睇多次先
其實漫畫入面, 趙王 做法根本無問題
係態度比較 黑人憎

首先趙王 係將全國軍隊(除左王都軍) 都交比李牧話事
秦軍準備進攻列尾時, 趙王都立即下令 公孫龍帶9萬大軍去救列尾
點知李牧竟然改弱左列尾, 導致列尾半日被攻陷

開戰時, 李牧兵力都是比王翦多
上面計左數, 李牧至少35萬軍隊(其實唔止, 仲有各地封鎖秦軍既軍隊, 應該40萬都有), 無糧食問題
王翦20萬軍隊, 斷左糧食

結果係, 朱海平原之戰, 李牧戰敗
損失兩座城市

趙王即刻捉李牧返去審問好正常
原來係咁

咁趙國無人才, 無計

但朱海平原戰敗, 失去兩座城市
呢一點的確是李牧責任, 無得怪其他人
本身呢場戰爭是趙國輸, 李牧無參戰
但作者格硬安排李牧參戰, 結果搞到李牧食死貓

我前幾頁都有講
我喜歡歷史李牧, 因為歷史李牧多次在劣勢之下, 擊退秦軍入侵
但漫畫李牧, 有大好優勢之下輸左比秦軍

所以我上面都話, 係作者搞衰李牧形象
我懷疑佢同李牧有仇
從來攻方都係無優勢
李牧人又多過人 齋守都要輸 真係7到喊
除左比佢殺左王騎 佢一路keep住柒
李牧改弱列尾呢招根本係姜維用漢中誘敵深入嘅翻版
放敵軍入國境之後先包圍打擊斷糧
所以失幾座城係預咗

只不過用嚟中心開花嘅鄴城中門大開放人入城斷糧自爆嗰下失算左

但仍然冇阻大局戰略執行 仍然斷到秦軍糧

真正有問題係趙上下溝通問題
你趙王應該知李牧改弱列尾同佢套防禦系統
因為輸一場戰鬥就換帥就兒戲咗 連佢啲衛隊都比佢明事理
Btw 作者鐘意啦
認真,趙王肯出十萬邯鄲軍已經贏左十世
我出左十萬邯鄲軍你作反咁我點
咁驚李牧就應該一早殺左佢,仲做乜俾佢做三大天
連王都啲兵團都鄧李牧辛苦真係笑左
趙王捉佢我覺得係王翦兵法

王翦有勸降,傳信兵應該會告知趙王
想睇點攻埋闕與
原太狗: 吖,唔x記得咗 史記話攻埋閼與
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞