[鄴之戰打完未呀!] 王者天下討論區(5)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
李牧: 「豔陽高照 練兵完畢」
仲有個 王都守護神, 下一次由桓騎去打敗
睇左少少戰國史
趙括唔單止廢撚到佢老豆同藺相如話佢垃圾
佢老母直頭同趙王講我勸左你架啦,佢輸左你咪撚殺我
生左個仔做秦王算係咁
即係邊個
係咪得反馬南慈同紀彗未死
家陣好多人都有幫 趙恬 講好說話

其實佢唔好彩, 第一次出戰就遇上白起
而且當時趙王 就係不滿廉頗死守, 所以先換人, 所以趙恬一上陣, 就局住要進攻, 結果被白起包圍
但趙恬被包圍之後, 都繼續突圍, 連白起都話秦軍「傷亡過半」

被包圍既情況下, 都可以令秦軍傷亡過半, 算係好掂
睇番其他同白起 交戰過既將領, 在兵力優勢既情況下, 都被白起打到全軍覆沒
前234年,桓齮的軍隊直取平陽。趙以扈輒為將救援平陽,與秦軍大戰。桓齮將十萬趙軍殲滅在平陽城外,擊斃了趙軍主將扈輒。第二年,桓齮再次出兵,連續占領宜安、平陽、武城三城,並再次破軍殺將。兩次大戰令趙國損失了十餘萬兵馬。桓齮創下的斬首趙軍記錄,在當時僅次於白起的長平四十五萬。
輸到咁就唔係咩王都守護神啦 仲以為有個三大天級別既武將添
特登吹到好勁咁比桓騎威
然後再用桓騎比李牧威
所以鄴之戰後,我諗李牧比人發配邊疆
係「又」發配邊疆
貶官,先解釋到趙國比桓騎sm 兩年

之後復出,打敗桓騎軍
我都係覺得趙括抵死
主攻一味用兵力以多勝少中白起欺敵之計先會中包圍網,但讀兵法就啷啷上口呃到飯食
當然當時趙王又戇鳩,一開始先用反間計架起白起就自然唔使換將, 就唔會埋下長平依次大敗
李牧:當我不必分心想計謀, 專注在武力之上時,世上還有人敢誇口……可以打敗我?
咁佢話退就退到咩 你當打機咩

大佬 拎住個殘國趙國 擋到宇宙秦2次好犀利
秦平推六國真係唯一輸比佢2次 夠j一世
李牧:我嘅道,係代表人嘅道,係人嘅代表,人代表嘅道,代表嘅答案,係人嘅答案,代表答案嘅矛盾,答案嘅矛盾,代表矛盾嘅矛盾,這就是「智將李牧」
仲有項燕打嬴李信

雖然是全靠昌平君 背後叛變..........
其實作者好早有伏筆
應該到時都係煽貂一獲

貂會唔會死?
貂就算9數啦。故事入面信、貂同羌瘣之間嘅平均都崩壞咗。
信一人之力打平咗堯雲嘅巔峰本能型指揮,信如果轉頭輸比其他將領。咁三大天嘅劍就真係得淡笑。
其次羌瘣已經唔知救左貂幾多次,次次潰敗都係靠羌,反擊又係靠羌,收頭就出信
真心搵其他軍師都一樣,輸果時羌瘣一定救到場嘅。
咁佢話退就退到咩 你當打機咩

大佬 拎住個殘國趙國 擋到宇宙秦2次好犀利
秦平推六國真係唯一輸比佢2次 夠j一世
仲有項燕打嬴李信

雖然是全靠昌平君 背後叛變..........
其實作者好早有伏筆
應該到時都係煽貂一獲

貂就算9數啦。故事入面信、貂同羌瘣之間嘅平均都崩壞咗。
信一人之力打平咗堯雲嘅巔峰本能型指揮,信如果轉頭輸比其他將領。咁三大天嘅劍就真係得淡笑。
其次羌瘣已經唔知救左貂幾多次,次次潰敗都係靠羌,反擊又係靠羌,收頭就出信
真心搵其他軍師都一樣,輸果時羌瘣一定救到場嘅。

羌瘣軍師方面一開始就講到天才級,
就連王翦趕人去鄴都係佢發覺講出黎,先
真係唔知要貂黎做咩
負責驚嚇
負責計軍糧,報細數激發戰鬥力
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞