[鄴之戰打完未呀!] 王者天下討論區(5)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
終於打完啦朱海平源
但秦軍仲未有飯食
戰略上
朱海平原之戰嘅意義係阻趙軍救鄴
如今李牧選擇be water前往鄴
而相對王翦軍亦要設法追擊或者阻止
即係話朱海之戰根本未有一方達到目的
蒙恬憑咩大大聲話秦軍贏咗
好似賣書都長期淨輸比op

唔計今年鬼滅爆出
唔知贏咩鳩
其實係

先唔好理歷史掛同我地上帝視角

王大帥講明佢唔拖住李牧 佢到左鄴城就一定解到圍

依家李牧死左龐卡超同兩個幻之將 再加一堆副將

但佢地係理論上補得返 因為依家係所謂既王都圈入邊

同埋白頭仔都走左人 而女王果邊講明係冇能力幫手

而且仲有一枝軍隊果個咩王都守護神係入口沖上黎

3.5打4情況下根本冇優勢
頂 3.5打2先啱
應該係當李牧去到鄴果陣 賊王已經用計佔領左鄴
死唔斷氣 賴死唔走
根本一開始就唔應該比 李牧 參戰

呢場攻鄴之戰, 歷史上李牧沒有參戰, 最後趙軍大敗

因為作者派李牧參戰, 結果李牧食左死貓
想知李廣李凌呢啲係河了吊定羌瘣既後代
有,由組完隊出發開始計,用左超過160話,姐係超過3年,畫左15日既野
古代三妻四妾 好正常
想寄刀片俾作者,屌佢老母呃稿費
打得耐過合縱軍
合縱軍 其實都只係打左100話多D
只係完左一部份
我屌
好似仲耐過合縱軍
鄴之戰啲戰場分得太多太散,秦軍嘅左翼可以再分左中右去寫
咁歷史上仲有幾多大戰役先到統一到
無計
今次 秦軍 兵分三路........
1 桓騎攻打趙國, 斬首十萬趙軍
2.桓騎繼續攻打趙國, 被李牧打敗, 從此消失在歷史
3.秦軍(無紀錄將領名字) 再攻打趙國 , 再次被李牧打敗
4. 滕 帶兵消滅韓國
5. 王翦 楊端和 羌瘣 帶兵消滅趙國.......李牧被趙王殺死, 司馬尚被廢除
然後趙國公子嘉 到代地 建立代國........代國可以算係趙國既延續
6. 王賁帶兵攻佔楚國北部十幾座城市, 減弱楚國實力, 令楚國不能救魏國
7. 王賁帶兵消滅魏國
8. 燕國太子丹派荊軻殺秦王, 失敗左.......然後 王翦 李信, 仲有一個辛勝(漫畫未出場) 帶兵攻打燕國, 燕國首都被攻破, 殘餘勢力退到遼東半島, 太子丹被殺
9. 李信 蒙恬 帶兵攻打楚國, 昌平君叛變, 被項燕夾擊大敗
10. 王翦 蒙武 帶兵消滅楚國, 項燕戰死
11. 王賁 消滅代國
12. 王賁, 李信 去遼東, 消滅燕國殘存勢力
13. 王賁, 李信, 蒙恬 帶兵攻打齊國, 齊王投降, 齊國滅亡, 完成統一

如果作者將上面戰爭全部用兩三年畫一次
可以要30年後先完到

仲未計作者可能加插 原創戰爭
即係好似 黑羊之戰, 歷史無呢場戰爭
到時叫個孫燒比我
有啲主角唔跟隊應該會直接skip嘅我估
不過李牧喺呢套漫畫入面都應該係大魔王,滅咗趙之後都唔知點算
最起碼 主角一定要參與所有滅國戰爭

唔通 主角 無參與消滅魏國
所以作者用旁白「王賁領兵消滅魏國」就完咩........

滅左趙之後, 仲有 魏國吳鳳鳴, 燕國太子丹, 楚國大波女將軍, 項燕..........
作者個款根本想食過世
正常李牧應該落毒 或者 消糧先走
要睇作者點兜有野食
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞