香港外流球員討論區(21)

1001 回覆
9 Like 1 Dislike
係睇佳佳本新西蘭passport發唔發揮到作用,如果佢喺澳洲當本地容易好多
佢應該有華人血統掛,有血統就得啦
係華人
A league邊有咁易踼到
譚龍
睇佢家庭咁樣,如果佢唔係去左美國讀書依家可能已經消失左
當然都係中甲實際D啦
難度上講係
好似無
係咪返港超
去埋富力今季唔洗踼
以世冠盃計
近年中日韓職好似都係世冠贏過墨超代表
而係中美洲聯賽冠軍盃入面
墨超屌打美職
應該高美職一班

咁美職水平應該低過中日韓職
加拿大超水平應再低美職一兩班 咁同港超差不多都唔奇 甚至廢過港超ge東南理富傑

另外 美職除左星級外援之外都唔少中美洲國腳
亞協台灣孫悟空隊個海地佬好似都係國腳
我諗港超就算同美職比都唔會差太遠(唔計星級外援)
推論有d好似唔係太有說服力
最快同直接方法係睇fm
美職喎?會低過中超?
始終好少機會正面對
冇打開機 fm靠你睇

不過我肯定ge就係美職澳職廢過日韓職 同埋有大牌外援ge蝗超
恆大一場過贏到cf 阿美利加
至少蝗超踢亞冠個幾隊勁過美職啦
當然冇左無限金錢
蝗超就未必高過美職
美職太多中美洲球員搵食
佢地空有技術 但冇咩戰術章法可言
再計埋國家隊
美國都唔係好好多 巴拿馬出去世盃比人炒 但美國都爭唔贏對手入世盃
感覺加拿大超好易入,島島國家隊果個踢緊

打工掙職業合約 男足又添混血戰將
時間Tue Oct 15 04:11:15 2019

中時電子報 李弘斌

爸爸是西班牙人、媽媽是台灣人的邊鋒蔡立靖。其中蔡立靖為了參加職業隊測試,曾去打工修屋頂攢錢,如今已是加拿大超級聯賽約克九鎮的職業球員,故事相當勵志!

21歲的蔡立靖(Emilio Estevez Tsai)出生於多倫多,加拿大新成立的超級足球聯賽今
年開踢,蔡立靖去年為了參加約克九鎮的公開測試,還去做建築裝潢的叔叔那邊打工,修
屋頂籌到200加幣的報名費,後來也順利通過測試,在12月6日簽下人生第一紙職業合約。「冒險賭上自己的夢想,很值得一試,我今天也才有機會成為中華隊的一員。」蔡立靖說。
法老跌哂la,無咁跨
當然法老港超有力踢到42,如果係港超下游幾隊
原來呢條友喺加拿大超都有得出
個人感覺中北美節奏快,但係戰術比較單調
港超節奏非常慢,反而戰術執行力方面好D
加拿大超好似2019先等一季?

國家隊3 cap, 可惜身高唔夠1米7 ,
香港有龍仔,同佢踢法同水平相若
https://youtu.be/Kk68wL0k5GM
Btw, 龍仔近期有無highlight
日本網友整東亞杯合輯,有條龍仔

https://youtu.be/lwQ_m2jtLK0
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞