[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(196) 望下#1 先

1001 回覆
1 Like 1 Dislike

新手求問呢set嘢有無大問題,零件會唔會唔相容

平時會玩下槍Game (Rainbow6、COD)咁

唔要求最高畫質但希望要流暢, 唔錄影拍片
岩岩落左單,思前想後我唔會手動超粒u同display card,用塔散同三風扇已經夠哂,砌信仰機真係好正

1 x AMD Ryzen™ 9 3900X
價錢:$3,999

1 x Gigabyte X570 AORUS MASTER ATX
價錢:$2,799

1 x G.Skill Trident Z Neo Series 16GB (2 x 8GB) DDR4 3600MHz C16 F4-3600C16D-16GTZNC
價錢:$1,000

1 x Gigabyte AORUS NVMe Gen4 SSD 1TB
價錢:$1,550

1 x Gigabyte AORUS GeForce® RTX 2080 Ti XTREME 11GB GDDR6
價錢:$10,599

1 x Thermaltake Toughpower GF1 850W 80 Plus Gold TT Premium Edition Fully Modular
價錢:$850

1 x Gigabyte AORUS C300 RGB Tempered Glass ATX
價錢:$849

1 x Gigabyte AORUS ATC800 CPU Air Cooler
價錢:$699

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $22,425
https://www.faroll.com/customize#MTIxNSwxMjE3LDIyNDksMjI3MiwyMjgzLDIyODUsMjM4MCwyNDky
x570配3600唔係幾好 冇咩發揮
寧願3700x + b450m mortar max
用左之後用返harddisk 睇野會越來越慢
無aorus牛aorus ram
條ram3200先c16同埋砌x570唔用neo好蝕,neo係針對amd同x570既ram

隻牛功能一樣貴一百我信仰未去到咁強
無錢就唔好學人信仰
隻牛機箱睇唔到既
Thx ching

上網search返你講嘅組合有唔少人推薦

想問返除咗呢兩樣之外其他地方有無嘢可改進?(係相約budget做前提之下)
我果條32gb 3600 c18其實係咪買錯左
$1200買c18總覺得自己蠢左
但c16舊2舊又遲d先有貨
心急累事
你睇系列,唔係單睇頻率同C就得,amd+X570就係買neo最好,專門針對塊板調整左,不過我無考慮過C18,仲要成千2蚊,咩ram黎
有冇error code?
今代zen2已經唔會簡ram 除非你話4x16打上嗰啲就可能簡番neo好啲
如果唔係簡番ram die好過 或者你根本唔識超ram只係開xmp嘅話隨便簡條xmp得高嘅算
memory
咪就係neo 囉
yes

水冷型好多
拎上代理換
鵰牌aio?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞