[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(196) 望下#1 先

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
n卡無插電會有畫面看提你插足電
bios 有冇set 過野 restore default 試試
多謝巴打覆返我
主要玩大作 改下MOD
唔需要超頻 塔散跟左個CM Hyper 212 RGB Black Edition
CASE筆值400-800左右
RAM咁樣配應該就冇問題? GSKILL QVL話上到TUF B450M-PLUS

諗過下AeroCool Bolt RGB Window ATX
有RGB個樣又唔差
等巴打推介
塊板最盡先食到2666 MHz ,用呢條ram會唔會浪費咗
定由得佢 換板剩係為左超條ram好似無咩意思
Bf冇野平
1 x Thermaltake Versa J24 TG RGB Edition ATX 4x Fan
價錢:$399
pure base 500
Lancool II
其實Faroll既推薦組合伏唔伏架
性價比會唔會好差
有冇巴絲用過條LINK入面d組合架
做哂所有野... 依家係bios 見到有顯卡但識別唔到
bios 更新完張卡都唔見埋
預算萬五到兩萬

Cpu想用返intel,其他無信仰
之前有巴打幫手砌過用AMD既,係咪換粒U做i9就得?

想砌部性價比高既,見悠二既list總有地方唔岩心水
14k budget 打機list Intel + Geforce. 呢個list o 唔OK?

1 x Intel® Core™ Coffeelake i9-9900KF
價錢:$3,580

1 x ASUS ROG STRIX Z390-F GAMING ATX
價錢:$1,650

1 x Corsair VENGEANCE® LPX 32GB (16GB X 2) DDR4 3200 MHZ C16 CMK32GX4M2B3200C16
價錢:$1,050

1 x ADATA XPG SX8200 Pro 1TB PCIe Gen3x4 M.2 2280
價錢:$1,020

1 x Gigabyte GeForce® RTX 2070 SUPER™ WINDFORCE OC 8GB GDDR6
價錢:$4,099

1 x Thermaltake Toughpower GF1 750W 80 Plus Gold TT Premium Edition Fully Modular
價錢:$750

1 x Be Quiet! Pure Base 500 Window Tempered Glass ATX — Black
價錢:$599

1 x Noctua NH-D15S 140mm SSO2 D-Type Premium CPU Cooler
價錢:$590

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $13,418
https://www.faroll.com/customize#MTQyMywxNzk3LDIxMjAsMjE5MywyMjQ4LDIzNjYsMjQ4Niw1ODE
一部份接近價錢可以揀更好嘅野
X570果行要轉z390 cpu要配返板先插到
同呢到冇cpu散熱?要加返隻高階塔散風扇 / aio水冷
3600x 想用b450 老母板 係咪要升bios
如果冇 二代ryzen開機升bios
買 msi 有 bios flashback 係咪最好?
有啲板出廠support 唔使自己刷 但都推介b450用msi

b450 msi > (asrock ~> asus) >> 其他廠商
道理主要係供電好
https://www.reddit.com/user/Cr1318/comments/dw5ya5/am4_vcore_vrm_ratings_v14_20191107/
上屌stock 39X0 甚至有air flow可以oc 平板貴u之選

msi b450 (ATX) tomahawk/gaming pro carbon ac , (m-atx) mortar
呢幾塊多人推 三塊都有bios flashback 有需要自己都搞得掂 (youtube search到片 整usb)

簡單地判斷 b450 選擇
ATX 唔使wireless/bluetooth: tomahawk
ATX 要wireless/bluetooth: gaming pro carbon
m-atx: mortar
同賣左咁耐係咪全部都唔使自己搞架喇應該
有咩伏型號介紹返黎認識下
3200仲有800筆直
Btw thanks巴打
想即日拎,法奧有冇即日自取嫁?
屋企有堆舊料
i7 6700
NB ram
有無計砌到部薄身機

因為唔坐貨
冇咩用 砌唔埋 (可能砌得埋嘅零件絕版幾年,太小眾嘅邪道唔推介)
薄機本身牛箱相對貴啲
睇你效能需要幾大
budget有三四千 -> 一係考慮砌deskmini
再高再諗
i7 6700仲有無二手市場
換新u砌deskmini
原來淘寶仲賣緊千中千尾 我就覺得有價冇市
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞