[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(196) 望下#1 先

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
https://youtu.be/OVY5CjEC3W4
支那擺明搶宅宅錢
最貴但係仲衰過XFX
有冇人已經中咗伏
His最新果張5700xt仲靚過佢
ICEQ?
我諗買得都係個背板不過真心啦
背板用塊膠片黐張貼紙已經整到甚至加埋RGB led都得添
成本幾十蚊都唔洗
700USD真係分分鐘買到張2080Super
唔係喎我覺得呢隻幾型
粉白色調主機用呢隻唔錯
但r5 3600同r7 2700x比都係建議3600?
打機剪片都比2700x好
純打機3600比2700X進步咗好多
好啦唔該各位巴打咁屌屌3600先
另外見到隔離amd post話原廠散熱膏係垃撚圾 想問係咪真係需要另外買
砌完新機dl左幾隻大作之後以前個240Gb ssdb ssd好快就爆
想買多2tb ssd,你地覺得應該2隻2.5 1tb定直接一隻2.5 2TB好,價錢好似差唔多,底板後面仲有兩個2.5架吉左喺度,如果買有冇話邊隻好,crucial/三星/wb? 有冇人有推薦?
你用stocker cooler唔洗另買拉
純粹係aa膠,要換cooler個時要熱機先,唔係會連cpu扯壞針腳
你買多支都好平
順便換隻u12s 有送散熱膏仲好正
第時換u都用得番
2tb 860 evo
個背板令我諗起遠古舊卡各式貼紙
9800GTX
換底板時發現塊板供電位要8+4
我用緊RM750i,唔見有可以插4格既位,係咪要換火牛?

咩板?
Gigabyte X570 AORUS PRO

另外搭單問多樣野,散熱用緊NH-D15,個扣具唔岩用係新型既AMD版,我見台灣果邊有得免費拎新型號扣具既,香港有無?另外個新型號扣具黃金有無得買?
1. 單8pin都ok了 上埋4pin可以今供電負荷平均D
2. 香港買問代理/店舖
得左,唔該巴打
請問如果插左M.2 SSD的話, 應該有幾個HDD位會用唔到, 但我又係說明書搵唔到,有無巴打知係邊幾個插位?

型號:Gigabyte X570 AORUS PRO WIFI
M.2 SSD依家插緊上面果個位

說明書:
https://download.gigabyte.com/FileList/Manual/mb_manual_x570-aorus-pro-wifi_v1_c.pdf

呢個cpu對比3950X邊個勁啲
3950x
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞