[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(196) 望下#1 先

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
就算打3A都唔會,冇超頻既話
其實唔係overheat既問題
原裝係好嘈
我都唔知 我係同你一樣list 果個 不過上網睇過好多片覺得唔加都ok

其實我只係主玩lol 有時會玩下poe
poe好撚大食架
我用fractal define C 機箱會唔會都好嘈
都會有少少聲
接受唔到先換都唔遲
A1 PLUS睇吓
明白~~
咁我突返D錢出黎買外置harddisc 好過
thanks bro
有冇人覺得AMD 個RYZEN MASTER 同GIGABYTE 個EASYTUNE 好慢 禁個制都要等0.5-1秒先有反應LOL 開其他APP又唔見咁慢
spec ?
中央處理器
AMD Ryzen™ 5 3600
主機板
ASUS TUF B450M-PLUS GAMING Micro-ATX
記憶體
ADATA XPG GAMMIX D10 (1 x 8GB) DDR4 3200 Mhz C16
ADATA XPG GAMMIX D10 (1 x 8GB) DDR4 3200 Mhz C16
固態硬碟
Kingston A2000 1TB PCIe Gen3x4 M.2 2280
顯示卡
Gigabyte Radeon™ RX 5700 XT Gaming OC 8GB GDDR6
電源供應器
FSP RAIDER II Series 550W 80 Plus Silver
機箱
Xigmatek Gemini Rainbow RGB Tempered Glass Micro-ATX (三風扇版本)

如果就咁仲有冇野改?
轉2070s 直接轉就得?
頂多8000筆值
想問超頻會長期高頻?定只係去到原本個頻都maximize唔到速度先超
stock cooler?
有冇跑下memory test?
下載Runmemtest Pro 測試下ram
你先更新bios & chipset driver先 再搞ram
有指定run咩速度同跟據咩溫度而咩速度
前者就速度穩定 後者唔穩定但唔會出事好似係
咁姐係好depends on先點set?難唔難學
本來以為叫砌機幫先整埋就一勞永日
好簡單 google好多教學
10k求list
打機 多數lol steam既game
amd同intel都ok
想有光污染
補充返steam game=動物園之星 過山車之星
pubg
10k有冇可能全開到?
唔該巴打們
ram都會壞架
試過買左幾日就壞一條
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞