[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(196) 望下#1 先

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
即係邊把
budget?
純粹唔明點解叫貓
let me google that for u
全貓都係拯救唔到呢個垃圾箱
利申過來人
巴打好有故事
tu150細隻啲
點解咁講
因為散熱真係好差,我未試過裝240aio唔知效果點啦,但係用風冷一定效果好差
另外gpu 90度就走唔甩
早幾日好似見amazon特格,唔知仲有無
1 x AMD Ryzen™ 7 3700X
價錢:$2,570

1 x MSI B450M Mortar MAX Micro-ATX
價錢:$730

1 x ADATA GAMMIX D30 DDR4 (2 X 8GB) 3600MHZ C17 — RED
價錢:$720

1 x ADATA XPG SX8200 Pro 1TB PCIe Gen3x4 M.2 2280
價錢:$1,020

1 x Gigabyte GeForce® RTX 2070 SUPER™ GAMING OC 3X WHITE 8GB GDDR6
價錢:$4,199

1 x Thermaltake Toughpower GF1 750W 80 Plus Gold TT Premium Edition Fully Modular
價錢:$750

1 x Be Quiet! Pure Base 500 Window Tempered Glass ATX — Black
價錢:$599

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $10,668
https://www.faroll.com/customize#MjEyMCwyMjQ4LDIyODYsMjM0MSwyNDQ3LDI0ODYsMjU3NA

想問咁樣係咪可以去馬?
唔該哂
go duck
代價係要換sfx牛
已經狗衝左...
E部機希望頂到4-5年
唔該哂幫我出list 個幾位巴打
我都諗緊同你一樣spec ge 機 但係諗緊落唔落多隻u12a 無budget
用返stock
我手動超頻都冇事
留上巴打話唔超頻可以唔加
所以我都冇加喇..
budget 有限
stock係咪即係內置?
3700x附送既cpu cooler
你呢家係2條ram 8gbx2 只行到2400?
會唔會考慮賣左佢,換一對16gbx2 3200cl16好似一千鬆少少
不過要睇返support list先

8gbx4又係會頭痛,好多ram唔support xmp開到3200 你用緊咩版?
如果真係太熱之後之加都得 但係唔識加 睇amd post 又話拔劍要小心 搞到我淆左
唔洗加拉 超整都比唔到太多效能
長期100%cpu,搞唔掂後上都未遲

不過記得換散熱器要熱左機先,唔係一野扯埋粒cpu玩完
真係驚自己整爛一係自己抱機箱去faroll門市幫你搞
裝個時未對正,cooler掂到cpu 少少,已經感覺到咩叫aa膠

室溫下換會出事
加熱之後可能好少少掛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞