[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(196) 望下#1 先

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
小弟5年前砌既女 而家先有叫有錢再砌過條

見到black friday心思思想換條女

1. 請講低Budget
唔連moon 唔連sdd, hdd
大約20~25k 可以加多d既 都儲左一排錢

2. 電腦主要用途
打機打機打機
期待部新機可以玩到絕大部分既UHD mod.. 全部都係玩單機驚 一直都有入skyrim ,GTA5, witcher3 行下街望下風景 .. 下年既cyberpunk當然會玩
唔需要直播 / 錄製

3. 個人需求
首先想講我垃圾眼分唔到高效同中效光追 所以光追需求唔大
目前部機只玩到中效 上面都講希望玩到ultra (主要玩mod) 最好當然希望大部分都60fps 但如果筆直有限行唔哂60既話 30我都無問題 鬼叫我窮
對上update部機係5年前 而家有返工應該有能力2~3年update一次部機
唔駛超頻
想靜 而家部腦個fan都ok大聲 (D塵好難清)
比較prefer intel (但其實無用過amd, google過好多人話amd性價比較高 但inter比較for打機)
RGB就唔駛咁7彩 想要下圖呢種單紫色咁樣 (唔知行價 希望巴打可以堤供一下整到咁樣大約咩價錢 或者下次有筆直再另外整)

同埋間房多塵 而家個case唔大 d線堆埋哂一齊 好逼好難清塵 好似佢咁樣就會易D清塵

4. 現在或將會使用mon的類型
moon暫時唔駛買住 要等下年儲錢另外再買個靚moon, 到時應該另外預15~20k左右
4k, 240hz, 打機21:9夠了
prefer 流暢度 > 畫質

5. wishlist
CPU : i9 9900K
MB : pls advise
RAM : pls advise
Display card : 2080ti (覺得titan同2080ti好似唔差太遠, 但上網睇過1080ti, 2080ti又好似唔係差好遠 垃圾眼)
HDD, SSD : 已有
PSU , CASE, CPU COOLER : pls advise

唔該哂各位巴打了
只可以講性價比低
我會大約改做咁
1 x AMD Ryzen™ 5 3600
價錢:$1,549
1 x MSI B450M Mortar MAX Micro-ATX
價錢:$730
2 x ADATA GAMMIX D30 DDR4 (2 X 8GB) 3600MHZ C17 — RED
價錢:$1,440
1 x Kingston A2000 1TB PCIe Gen3x4 M.2 2280
價錢:$830
1 x MSI GeForce GTX 1660 Ti Ventus XS OC 6GB GDDR6
價錢:$2,225
1 x FSP RAIDER II Series 550W 80 Plus Silver
價錢:$499
1 x Xigmatek Gemini Rainbow RGB Tempered Glass Micro-ATX (三風扇版本)
價錢:$399
1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $7,752
https://www.faroll.com/customize#MTI1OSwyMjU0LDIyODgsMjM0MSwyNDIyLDI0NDcsMjQ0Nyw2ODc

storage唔夠再加
如果storage要求唔大 500GB m.2 + 1TB ~ 1TB m.2 差唔多價 要晒m.2好過
信仰無價
已經預你十開八開
我果條cpu好你少少
ram多你一倍而且係3600mhz
display卡差你一級
計埋個機箱平你2k左右
真係睇你信仰
ram預多左好多比你 其實16GB 應已夠幾開
咁你扣返2x8GB ram 變1TB m.2 加4TB harddisk差唔多價
windows一齊買埋 佢幫你砌時會幫你裝埋同activate埋送上黎
另外想問埋其他2間網店無呢間咁推薦?
冇preference 你格一格價邊間平邊間都得
拎個list落街即出都得 但唔好咁易比sales氹到改走啲你唔熟嘅硬件
265蚊vs450 from g2
1TB ~300 2TB <400 所以我兩隻都唔揀 揀2TB toshiba
如果用faroll
WD Blue WD20EZRZ 2TB 5400RPM 3.5 $395
Toshiba DT01ACA200 2TB 7200rpm 3.5 $399 <- 轉數快速度稍好
M2 NVME無散熱片對效能大唔大影響??
唔大嘅慳返一舊水嚟捐錢好過
好似好難一概而論
熱唔熱要睇個隻野嘅主控/chip/design
最好search返人地嘅經驗邊隻有伏 或者用啲口碑好啲嘅型號
有就用始終怕過熱會減速/燒
邊樣冇 可以執返咁上下嘅野代替
唔爭兩舊A2000可以換埋SX 8200
3800x la
講講下就會變成3950x
想砌部主力機
用嚟剪片(1080p)
間唔中打吓L同埋r6
盡平,請各位師兄出招
中央處理器
> 1 * AMD Ryzen 9 3900X 12核24線程 Box (含散熱風扇)
主機板
> 1 * ASUS華碩 PRIME X470-PRO 主機板
RAM (記憶體)
> 1 * Kingston HyperX Fury RGB DDR4 3200 16GB Kit
SSD (固態硬碟)
> 1 * ADATA SX8200 PRO 1TB
顯示卡
> 1 * ASUS 華碩 ROG-STRIX-RTX2070S-O8G-GAMING RTX 2070 SUPER 8GB OC Edition 顯示卡
火牛 (電源)
> 1 * Aerocool Project 7 P7 750W 白金 火牛 (十年保養)
機箱
> 1 * Phanteks ECLIPSE P360X
RGB / 散熱用品
> 1 * NZXT Kraken X52
> 1 * CEMAC 8CM Chassis Fan

咁樣有無問題
ram 差別唔大ok 4條插呢塊板應該係2條2條各行雙通道
a2000 呢邊賣得貴 -> sx 8200
display唔同左留意返 價錢同效能都係 1660 < 1660 super < 1660 ti
箱都唔同左 冇咩意見 裝得落睇個人喜好

呢隻?
係就係好平又唔會唔夠電
但我上一粒火牛只用左半年就壞…
好歹都想粒牛長命少少
同埋呢D貨色會唔會一唔小心帶走埋我其他零件 = = 好似得不償失
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞