唉屌是但啦去帕米爾高原

241 回覆
163 Like 6 Dislike
Karakul

即使飲醉,高原關係身體始終唔係咁適應,朝早八九點起左身
臨出發之前仲有時間係Murgab入面兜下

市集係我旅行一定會去既地方
所以都唔多講,食完早餐就打算行過去

點知行出門口兩步,已經撞到表哥啲老友
順理成章搭順風車去市集

與其話係市集,不如話係貨櫃場仲貼切

一般都係賣日用品,所以都冇咩逗留既意慾意
就早少少行返Guesthouse準備行裝

係Guesthouse會合左新司機,向相處左五日既舊司機講聲再會後就出發
新司機係個後生仔,幾盡責,起碼用英文可以鳩通,亦都不時問我需唔需停車影相

MurgabKarakol越黎越高海拔,所以離開Murgab冇耐已經開始出現雪山

露出半個龜頭

三四粒鐘已經到左Karakol
但之前係Langar遇到既「香港人」同我講話Karakol凍到仆街,一定要著晒所有衫上身

可能中午關係,到左其實都唔係咁凍

推,唔好爛尾呀樓主有人睇嫁!
唔會爛尾 等我
呢兩日完埋佢
衝呀
Btw點解隻連豬咁跑法唔會攰?
跑左廿秒停低左
Sary-Tash

雖然Karakul係咁多地方之中海拔最高,但可能已經開始適應左高原
所以黎到都冇咁頭痛

不過都係敵唔過眼瞓瞓一轉到黃昏先去湖邊睇日落

廢事又吹風吹到頭痛,趁太陽仲未落晒山就返去食晚餐

黎到Karakul都仲未有胃口,所以叫主人家晚餐唔洗比肉我
點知黎左呢餅野,佢抽晒入面啲肉出黎,成個都係面粉味,入面好似未煮熟咁,有啲粉狀

Bulunkul睇唔到星河,唯有寄望呢到可以睇到
點知都係同香港差唔多

第二朝臨離開前叫司機車去湖邊再望多眼

因為Karakul係我塔國最後一站一陣就要入吉爾吉斯
可能知道未必再有機會再踏足,所以每次離開一個國家總會有種講唔出既奇怪感覺

吉吉關口入境搞左好耐攞住我份Double Entry Visa研究左好耐

望返轉頭

三四個鐘已經到吉吉既Sary-Tash
好快搵到住宿食完個飯就放低行李出去行

由塔吉克黎到吉爾吉斯,即使係小鎮,市貌規劃完全唔同
係吉吉明顯比較整齊,最明顯分別就係呢到終於有wifi
失蹤左幾日終於有得報平安
雖然係Murgab都有斷斷續續既訊號

見到有班小學雞放學,有啲會對你大叫
唔知係冇禮貌既表現定係打招呼方式

行完返Guesthouse瞓覺>食飯>瞓覺

聽日最後一篇,完成8日7夜既帕米爾公路返返吉爾吉斯第二大城市--Osh
Osh.

Sary-TashOsh只係要四個鐘,所以瞓飽食完早餐先出發

開車無耐經過髮夾灣,當然停車影返兩張相先

Osh沿路對比之前公路既話唔算特別,連影相既意慾都唔大

返到大城市住宿選擇多左,司機車我搵左幾間先啱心水
道別完後無驚無險正式完成帕米爾公路

入塔國前只係係Osh留左一晚,好多地方都未去
係Maps me見到山上有個Cave Entrance,聽落幾得意
就立即趕係日落前上山

點知原來唔入得就係附近行下

發現有個博物館
小弟對館內有咩展品冇咩性趣,只鍾情呢類型既建築物

繼續向上行

吉爾吉斯只係今次行程既過客,所以都唔多著墨
今次遊記正式完結,多謝G持

-完-

巴打做咩唔去sary mongul留一晚睇吓peak Lenin 下次記得食去水丸 痾多啲尿但係唔洗驚高反

另外由sary tash去osh經過嗰pass好靚上次喺連綿草原對住個雪山食晏
屌,sary mongul我mark低左但冇去
不過下次打算夏天去多次吉吉
高汁 多謝分享
低汁文,多謝支持
追完
樓豬下次會去邊?
你咁玩真係好貴

我係osh 出發,好好彩係hostel 搵到另外三個人
用左6日由osh 去kohrog
想秦國
屌真係好肉赤
上網睇osh會易搵人啲
btw,一直有追開背巴你啲文
留名
9月想去哈薩克+烏茲別克/吉爾吉斯+塔吉克
唔爭在去埋土庫曼
諗住拎11日去是但兩個地方
好想睇烏茲別克帖木兒時代啲建築
哈薩克同烏豬啦唔洗簽證
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞