唉屌是但啦去帕米爾高原

241 回覆
163 Like 6 Dislike
吉吉evisa唔係最煩 中亞evisa烏茲別克嗰網最戇鳩撳極都唔得
巴打包車係自己一個定去到夾
同埋大概幾錢
本身打算去到先睇下有冇人夾,點知一個遊客都撞唔到
最後係Khorog開始自己包車
khorog-murgab 350USD
murgab-Osh 300USD

如果我直接Khorog去Osh應該會平啲
留名重溫
lm 睇相,睇心得,睇介紹
當年十月中去都幾撚凍
諗住一路都野外扎謍,點知成日都有人收留

一人一狗 +過千隻羊
哇屌 我都係向你地取經受小弟一拜
估唔到有人睇過期待你篇遊記
UZ E-visa有新網站
兩個月前我用好簡單順暢

BTW: 2020年1月1日開始特區免簽7日(其實唔夠用)
BNO當英國護照免簽證
其實中亞用BNO好似吉爾吉斯 哈薩克 烏茲別克都係免簽
最經典一定哩段所謂高速公路
<---幾貼切
本身取消左去巴基斯坦既lin頭
睇左你篇遊記先至下定決心咋
點解唔去巴基斯坦個邊 kashmir
本身呢個trip係去斯里蘭卡,點知年頭有恐襲
打算轉去巴基斯坦 kashmir個邊
我老母又驚危險唔比我去
最後揀左中亞
咁先睇到你個遊記先發覺原來我一早睇過印度篇
上年有外國單車友係pamir被isis殺害
好彩伯母唔知有咁既新聞
sad我都有留意
我出發前都有啲驚
好似fake news黎
isis有冇去到咁遠
唔知同isis有冇直接關係
The Islamic State (IS) group has claimed it carried out the attack on "citizens of the crusader coalition".

中東比人打散左有啲去左中亞跟啲極端派系
加油,留名睇遊記。
Bishkhek -Osh-Khujand-Dushanbe

我只係利用吉爾吉斯黎入塔吉克,加上十月唔係吉吉既最佳旅遊季節,冇去其他地方,留係吉吉既時間唔多,所以唔會點講唯有留返下次去

去到首都Bishkek已經係夜晚黑七八點,拿拿聲搵Hostel放低行李食完晚餐就準備第二朝長征去Osh

咁第二朝坐左14個鐘Shared Taxi去Osh連夜晚個餐都冇胃口食即瞓再第二日即刻坐4個鐘Marshrutka去吉塔兩國關口轉shared taxi再轉Marshrutka去Khujand留一晚再搭半日shared taxi終於到塔國首都Dushanbe呢啲小事就唔多講啦

打完諗起都覺得伸撚虎,去到Dushanbe終於有得抖返兩三日
即使係首都,但其實景點唔係好多
就連我最想去既Green Bazaar(Shahmansur Market)都執撚左
咁唯有呢兩三日周圍亂咁行下
但冇耐已經發現連餐廳都少之又少...

Bishkek-Osh

14個鐘既Shared Taxi途中會有一餐午餐
我睇過個Check Point叫Horrible Toilet
坐低之後因為溝通不能所以司機幫我叫埋
因為小弟唔食羊,向佢確認唔係羊肉就開餐了
餃子係吉國係一種常見既食物,可能冇咩調味所以食落冇乜特別
而下面個條牛肉串雖然其貌不揚但比較少見,反而係伊朗食得太多

Osh-Khujand
Marshrutka入面有一卷嘔吐袋,不過小弟訓練有素,對爛路無感覺可言

Khujand-Dushanbe
即使搭Shared Taxi都唔會舒服好多

呢篇揸下流攤先
下篇直路入帕米爾高原
等睇khorog幾鐘意khorog啲人

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞