唉屌是但啦去帕米爾高原

241 回覆
163 Like 6 Dislike
唔使紮營 通街都有homestay
一開頭唔錯之後就大撚獲

出賣吓導遊
就係個新網先賴野 張相煩到屌老母跟住又check唔到status

見到呀巴打7日兩個城市都好勉強
我renew bno嗰時有證件相soft copy留底
申請Visa都符合要求好順暢
Dushanbe-Khorog

始終目的地係帕米爾,而Dushanbe亦不宜欠留
Dushanbe抖左兩日之後就一早大約8點鐘去到車站物色Shared Taxi去Khorog
其實入到車站都唔需要特別搵,因為一定有大把司機湧埋黎
基本上第一個已經走唔甩,價錢就同我個Guesthouse既Host幫我問既價差唔多(300somoni/ HKD240)
諗住講下價,點知講到牙都甩都係減左10Som/ HKD8
Deal好後就請司機帶我睇下架車,驟眼望落唔錯
佢安排我坐後排,但小弟有長腿,加上14粒鐘車程就膽操操向司機要求可唔可以坐前面
可以就可以既,不過要加返10Som

一坐左車頭已經感覺Like a Boss

始終係淡季,遊客少之餘,就連當地人都唔算多
等左差不多一個鐘先至R夠人數開車
但我等等下個時,突然有個男人敲我車窗示意車頭呢個位係佢
同一時間司機就叫我坐返最後排

由天堂跌落地獄
全程路況不太好,隔離個塔仔仲要成日挨得好貼成程車都冇覺好瞓
不過好在風景搭夠

行左大概三四個鐘會到一間餐廳放低成車人食個飯先

坐車頭個男人突然伸手叫我同佢一齊坐
佢開始以算得上流利既英文開始交談
佢做咩工作唔記得左,但我記得係做生意,周圍來往,所以英文講得唔錯
細問之下原來佢住Khorog,啱啱係Dushanbe做完野
語言不通情況下佢幫我叫左野食

塔國碟頭飯
有肉有飯有通粉,環境衛生較差之外咁多餐以黎味道算係唔錯
最後竟然要爭住請我食野

繼續上路

大概下就四五點就係一個小鎮停低,可以鬆下腳,亦都有超市可以補給
有人買左石榴分比全車人

分左少少比我,但我唔識食,食得好狼狽

沿路其實都會停下鬆下

遠睇唔知咩黎咁就八卦行去望下

臭到仆街啲屎尿係直接屙落大概一米深既坑,下面堆積左唔知幾耐,始終係山區冇任何系統排走
其實係高原既廁所都唔會有太大分別,尤其係啲小村落

最後捱住眼瞓十一點終於到帕米爾公路起點霍羅格Khorog
臨落車前同坐車頭男人交換左電話,叫我係Khorog有咩問題隨時打比佢問

由於事前冇Book到任何Hostel同Guesthouse,所以司機就問我不如去Khorog一間冇人唔知既Pamir Lodge到留宿...
直接施肥好過囉
起碼唔會閉氣窒息死
有時太長車程 忍無可忍
霍羅格Khorog

經過半日時間大約11點到達Khorog,司機車我到Pamir Lodge
但似乎個host已經瞓左覺無可奈何情況之下司機幫我叫醒左佢
安頓好連涼都唔沖就直接休息

霍羅格Khorog係帕米爾公路之中最大既城鎮,,如果係呢到出發的話可以買定多啲補給品。黎到之後,明顯開始感覺到有少少喘氣,因為已經到2000海拔
而且係Khorog有一個特別既即日行程,可以去旅行社申請阿富汗簽証,因為呢到只係同阿國一河之隔(Panj River), 申請手續似乎唔難,只有金錢上既考慮,因為除左入阿富汗既簽證之外,亦要再申請過塔吉克既Second Entry,連導遊同交通費總共大概USD300
如果冇閒錢去阿富汗既話,可以趁星期六去關口附近一個阿富汗市集
小弟撞唔啱時間,所以冇去

其實Pamir Lodge附近環境唔錯,只係比較遠離市中心,所以瞓醒就打算到市區搵住宿

係離開之前Host叫我食個早餐先走咁我就唔客氣了

搵好住宿後就打算立即去Bazaar
沿途經過Central Park

實在太舒服啦,已經決定一陣要返黎過一個下就

係塔吉克既Bazaar絕對唔係土耳其個類既市集咁多姿多彩
賣既全部都係日用必需品

市集範圍唔大,好快已經走出左外圍

MAC Doland's

最後要介紹呢個牛骨湯
本身對塔國飲食失去左期望,唉,點知比我飲到呢個湯
牛骨既濃香,洋蔥既香甜,隱隱約約既蕃茄味
唔會死咸,香草多得黎又唔會掩蓋其他味道,略嫌油膩些少
屌你老味呢啲仲唔係天作之合?

返Guesthouse仍然陶醉呢餐晚餐之際突然醒起

屌,唔記得返公園
個公園好靚,有諗過係入面扎營
秋天好靚
pamir lodge後面條路上山望返落khorog好靚
哈薩克我拎Bno入
佢問我係咪香港(我坐Air Astana香港飛過去)
之後就話要用特衰先俾我入境
留名!
上左半腰以為冇野睇
其實仲有冇人睇毒撚打文
繼續
支持!

條線差唔多,不過係踩單車

沿途都見有人踩車有人徒步 痴撚線公司
哇。去揾礦?
我記得樓主開過寮國遊記
哈薩克用特衰煩在stay過左5日要搞police registration晒鳩晒啲時間
好正 好似西遊記
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞