唉屌是但啦去帕米爾高原

241 回覆
163 Like 6 Dislike
夏天去完
但我係垃圾
上到Langar 個頭已經痛到爆炸乜叉都做唔到 莫講話行20分鐘 食早餐都有問題
萬八喺中亞其實已經係極度豪華級別...
好大部分都係交通錢嚟
如果拉得長咁去 一個月甚至三個月大概都係呢個價錢
係 機票同包車已經佔三分二,兩國簽證都唔算平
我一離開khorog已經頭痛
語言不通會唔會好大問題? 樓主話英文未必有人理,中亞人算唔算友善同有耐性睇你body language?
塔國人外表cool 內裏幾熱情
Lau Ming
Google translate download 定離線俄語patch, keyboard 再裝埋俄語輸入,可以慢慢交流,高原生活最多就係時間,啱傾的話,請你入屋食飯訓覺都冇問題

如果得我一個實好尷尬
忙到仆街,最快聽日先出文
支持
等更新
睇完有少少沖動想去
Langar

放好行李之後就叫司機車我去Langar
唔洗十分鐘已經到左,條村唔大,一眼已經睇左一半,另一半係山上面

落車第一時間緊是醫肚但落車後發現四周荒涼,眼前只有一間Cafe
唯有上山行一轉視察環境先

山上面完全冇餐廳,只好行返落山幫襯間Cafe

唔洗一個鐘已經行晒,唔知點算之際係Maps me發現左村外3公里有個廢墟,反正時間尚早,把心一橫慢慢行過去

途中有條分岔路通去 塔-阿 兩國關口

最後

趁天色仲光就開始回頭路

行行下有兩條友叫停我,隻手郁郁下仲擺埋PO屎添
似乎想叫我幫手影張相
影完之後竟然攤大手板問我 money money
見我冇反應就轉口話 pen pen

返到民宿沖個熱水涼就準備食飯
勢估唔到呢到係我係塔吉克最後既一個熱水涼

話說民宿老細講過話今晚有個香港人留宿,我就預備好會一會佢
點知原來係鬼佬來同佢條女一齊旅行
佢一直有關注反送中,撐我地既後生仔
我最記得佢係住大埔既

以前我都以為呢啲遊記睇下就算
屌大埔
Bulunkul

離開左Langar村唔洗十分鐘,所有風景已經唔同
再唔係田園,取而代之係無盡山脈同無盡荒涼
海拔亦越黎越高,由Langar 2900M攀升至Bulunkul 3700M,呼吸都越漸困難

Langar前往Bulunkul需時大概五個鐘
聽香港鬼佬講中途會有一個山上View Point,海拔高關係所以行得比較艱難,但絕對值得去睇

係塔吉克每一餐都飲好多茶,開車冇幾耐迫於無奈叫司機幫我搵廁所
係荒原地帶,到處都是廁所

繼續上路

徒步

經過check point

司機搣走一張貼去自己玻璃窗

三個鐘後已經黎到Trekking Trail既山腳

同行有個以色列人,步速好快,一支箭衝左上去

行左一大半路程已經有咁既景色

來回時間兩至三小時,但小弟辣殺,因為已經黎到4500M海拔,加上小弟氣管差,而且山上極之大風,吹到個頭就甩
行左一半已經頂唔順透唔到氣無奈要折返
返到上車仲要時間回魂

黎到呢到先至有一段瀝青路

可能係山上面太大風,直至到左Bulunkul仲未回復狀態
Bulunkul

由於Bulunkul高海拔,加上大風吹到頭痛到仆乖,係Home stay抖左兩個三個鐘先至有返啲動力出去活動

甫入屋,Host立即透著火爐,係高原物資短缺關係,任何野都可以放入火爐燒,包括屎
一餅餅個堆好似係羊屎
無幾耐,成間房立即充滿柴火味
同一時間,女主人立即送上午餐
但頭痛到冇胃口

接近下午四點先至有返啲活動能力

係中亞見到Kul/ Kol呢個字即係湖, 係Bulunkul入面只得一個湖,相信係主要收入或者飲食來源

本身打算行過對面較高位置俯瞰Bulunkul
但實在太大風,而且太陽開始落山,只好趁聽日出車前偷少少時間再黎

係鳩原仲有樣野值得期待,就係夜晚既銀河
但可能係月圓關係,乜春都睇唔到
G持
等me
Murgab

係高原既時候身體始終唔係咁適應,就算瞓得足夠,朝早起身都極之頭痛
完全冇胃口食野
Bulunkul完全喪失活動能力

臨離開Bulunkul之前,叫司機係湖附近位置停一停
相處左幾日終於搵到個溝通模式

正式出發去帕米爾公路中第二大城鎮Murgab

Murgab路上既山石形狀的比之前路段奇特,小弟十分享受呢段路

一轉彎就見到今日既目的地

當電話收到訊號時就知道已經入左Murgab範圍
到左既時候司機就車我去其中一間當地人屋企
屋主走出黎話佢係司機個表哥,叫我不如係佢地屋企一齊食晏
咁就恭敬不如從命啦

翹腳坐實在唔習慣,等緊個時一直郁黎郁去
個小妹妹一直望住我笑

等食既時候突然係廚房拎左條大魚出廳拆肉

雖然小弟極怕腥味但出於禮貌問屋主需唔需要幫手
屋主當然以待客之道話唔洗
好在同屋有隻狗可以撚下

說時遲那時快已經手起刀落將條魚處理好

處理好食材,屋主係廚房拎出幾個大樽搬上車
仲叫我上車一齊出去

原來去村附近一個水源打水

亦見有人洗衫

打好水都仲未返去,原來要兜去士多買啤酒同其他立雜野
主人家出雞,小弟點都要出豉油,是次補給當然小弟付款

眼見廚房有壓力煲(好似係),所以啲配菜好快已經炆得好淋
只落鹽調味但條魚出奇地唔腥
配埋啤酒當然係完美組合,食到個個Lam lam脷
樓主有冇問條魚喺條河度捉? 定係佢地要去啲市場買?
我記得佢好似話係附近既河捉
Murgab

飽暖思淫慾,非也
當然係顧慮點樣繼續完成帕米爾公路,因為小弟只係包車由Khorog出發到依家身處之地Murgab
至於點解要咁樣分開兩段?因為先前小弟痴心妄想以為可以係Murgab搵到人分擔下車資黎到先知仆街仲少遊客過Khorog
分分鐘如果傾掂數由Khorog去到吉爾吉斯既Osh,可能仲平得多

既然係人地地頭,就索性問表哥有冇識人包車
最後由Murgab > Karakul > Sary-Tash(吉吉) > Osh索價USD350
小弟當然表示太貴啦,需要時間諗下

表哥就帶我去附近既酒吧繼續飲酒
佢仲叫左司機黎傾數,傾左牙骹都甩最後USD300成交

飲完最後一啖啤酒時又再問我如果冇乜野做就帶我食埋晚餐

佢地竟然車我出左村四野無人既類似貨櫃場
小弟當時唔識驚,只係極其興奮
一入到門口就知冇跟錯
係隱世餐廳入面,表哥啲老友已經一早坐係到飲Vodka
表哥話我知佢地搞緊結婚前麻甩佬Party
仲唔介意有我呢隻毒撚係到阻頭阻勢

呢碟沙律不得了估唔到係中亞食到酸酸辣辣既野,好滾動
仲encore左兩三碟

開頭都只係飲下啤酒,最後盛情難卻開始飲Vodka

去到尾段個個都抵唔住酒意開始進入興奮狀態走晒出黎跳舞
小弟尚算力保不失,仲有少少清醒狀態下返到guesthouse
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞