唉屌是但啦去帕米爾高原

241 回覆
163 Like 6 Dislike
留名
一路都好想去中亞
有咩食呢
that's me

塔國好似親中
頡呔?
留名
no,not 頡呔
路途上識得一對德國哈薩克老Couple
個德國男人無同Migration Police登記OVIR俾警察榻左
原本要上庭 最後同警察私了處理
咁出境點算佢見倒你無register唔會照周咩
我估私了係磅完水之後包括警察俾返堆登記個男人卦...?
Fatima

本身打算黎到先至睇下搵唔搵到人分擔下包車錢
點知由吉爾吉斯黎到塔吉克既Khorog都未見到遊客
唯有豪啲自己包車
咁就靠Guesthouse個host幫我搵司機

根據Lonely Planet上所講包車費用係依行駛距離而定
而每公里大概USD1-USD1.5(其實我唔知準唔準確)
另加司機每日住宿USD20,自己住宿另計

我打算分兩段路包車
1. Khorog-Fatima-Langar-Bulunkul-Murgab
2. Murgab-Karakul-Sary Tash(吉吉)-Osh

最後覆返我第一段路要USD350
雖然我出發前預左搵唔到人夾的話會用大約HKD6000包車
但聽到呢個價真係覺得好乸利
考慮左一陣都覆返司機OK,約好第二日10點出發

由於路途遙遠,所以朝早趁有時間就去市集買定乾糧

司機唔識英文,指手劃腳話佢知去Fatima之前想係
Garm-Chashmah溫泉停一停,諗住唔浸都去望望

一路沿住Panj River行,對岸就係阿富汗

行行下突然停左係路邊,以為差唔到多Garm-Chashmah
原來佢急尿,行左路邊屙
我就周圍望望

話時話,由KhorogMurgab出發的話有兩條線比你揀
一係行北線(梁彦宗-背遊中亞行呢條)
一係南線沿Panj River(Wakhan Corridor)同阿富汗一河之隔
田園風光,如果唔係冇時間冇理由唔揀呢條

行行下突然醒起唔係去緊Garm-Chashmah既咩
屌,原來個司機唔識聽唔知要停,已經過左好耐

唯有係Google打飛機

(From Google)

沿路啲樹都開始出緊黃葉

係到Fatima之前有一個Khaakha Fortress想去睇睇
為免個司機又再飛站,不斷moon住個Maps.me
係我督促下果然冇出事

行左上山腰已經可以一眼睇曬對岸既阿富汗

繼續上路

Fatima係山上面,由Tuggoz村山腳上山仍然要半粒鐘
上山條路其實都幾撚恐怖路窄而且好多碎石
不過風景足以令人分心

黎得Fatima只有一個目的--浸溫泉

係山上面只有兩間住宿,我就揀左一間係Bathhouse附近
問左價錢,唔記得USD12定USD15一晚包埋晚餐
不過黎到已經六點,天開始黑,唯有等第二朝先浸
做乜咁睇唔開搭share taxi落Osh
由首都坐飛機都唔係好貴
因為黎塔吉克最主要係去pamir
[/quote]做乜咁睇唔開搭share taxi落Osh
由首都坐飛機都唔係好貴[/quote]因為黎塔吉克最主要係去pamir[/quote]
屌覆錯 我osh返bishkek係搭飛機同埋我鐘意陸路多啲
睇相真係非常非常非常吸引
北線有公路,係中吉啲大貨車行,即係阿富汗輸出鴉片既其中一大路線
hardcore traveler 會經南線去埋阿富汗入面既 little pamir
睇見都辛苦

上次好似吸引小小
屌 好近巴基斯坦
咪咁啦,雖然我都係鐘意Laos多啲
btw 我都有去過北歐,好回味
現場睇仲正
Langar

Fatima食左晚餐之後冇任何活動,而且呢到上唔到網
所以好早就瞓左

講起上網,係塔國主要有兩大電訊商- Tcell同Megafon
係塔國周圍都見到Tcell,心諗實冇死所以就揀佢
Megafon雖然都有唔少,但似乎冇Tcell咁大規模
但一到Fatima就發覺瀨野完全收唔到訊號
去到後尾先有人同我講係小鎮既話Megafon會收得好啲
我諗大概係Smartone同3既分別

第二朝叫醒我既唔係鬧鐘,係溫泉
呢到有兩種溫泉揀
一係係樓下既室內溫泉(10som/ HKD8)
一係就要行二十分鐘去後山有個免費露天溫泉
我份人就貪心啲,我要曬

琴晚差唔多入黑先到,完全唔知條路原來咁靚

行去室內溫泉途中見到Guesthouse既職員定唔知住客
佢就帶我入去,唔洗錢
入面分兩個池,應該每隔半個鐘就會男女池對換
但啱啱入去就似乎差唔多夠鐘,佢叫我唔好浸住等陣先
兩條友係池出面徘徊左一陣唔知為乜
我就同佢講我想去左一轉露天溫泉先,轉頭先返黎
佢竟然二話不說要帶我去

沿路都係碎石,都幾危險
唔係佢都未必識行過去

去到已經有幾條麻甩佬浸滿曬個池
等左陣見佢地未有意慾離開,小弟怕醜唯有欣賞完個景就打道回府
陰左個塔仔一鑊

返到去又等左陣等佢換池,我問塔仔係咪一定要光脫脫
佢話係但我冇理佢著淨底褲去浸

除曬衫一入去個池,哇屌!!!!!!!

(From Google)入面太黑影唔到相

痴撚線溫泉原來個塔仔一直叫我等換池就係咁解
可以話係全天然既半開放空間,坐係池邊沿石望上去大概有兩層樓高
個種震憾絕對唔會比出面啲景色差
成個池都係得我地兩個,浸左二十分鐘都唔捨得走

始終肉帛相見過,臨走前忍唔住要同佢自拍幾型棍
啲女正唔正
Langar

FatimaLangar車程比較短,大約兩至三個鐘

穿過樹蔭底之後就會見到一座廢墟
司機示意係Yamchun Fortress,仲做埋影相既手勢
以為佢會停低一陣比我行下,點知佢直行直過,完全估佢唔到

落左山就一路直入

途經一個小鎮Zong ,司機做手勢似乎要入油
咁我就乘機係附近行下

司機叫我跟佢入士多睇睇有咩需要買

企定定比我影

未到Langar前,司機係分叉路轉左入Hisor
行到入一間Guesthouse停左車,我問乜唔係去Langar
佢就搵條友出黎翻譯話呢到係附近最好既Guesthouse
心諗你條友係咪收左錢

其實GH環境唔錯,只係離Langar大概一公里
佢下一句就話今晚都有個香港人係到留宿
聽見呢句就即刻決定留一晚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞