唉屌是但啦去帕米爾高原

241 回覆
163 Like 6 Dislike
樓主自駕?
留名
萬八連機票簽証
本身打算飛almaty再陸路入bishkhek
但時間始終唔多夠
唔是,去到khorog開始包車
十月唔啱季節啊清
本身直頭打算去吉吉,點知睇睇下對pamir highway有性趣啲
貪佢夠與世隔絕
留名
陸續有來
[笑] 咁似NASA D 火星相
我就係見帕米爾最好租車自駕
我未有車牌
所以兩個月前個中亞Trip避開吉塔兩國留返下次
先游KZ UZ TM坐火車既國家
塔國啲路爛到仆街
土庫曼 首都以外都係...
我以爲自己坐緊過山車
不斷頭撞車頂
分分鐘包車仲好
今次行程重點唔係吉爾吉斯,所以唔會點講
簡單講下啲塔國旅遊資料先
首都 : 杜尚別Dushanbe,一般入帕米爾公路都係呢到開始,亦都可以係吉吉既奧什Osh出發,但聽聞Dushanbe出發會平啲
屌 未打完就出左繼續

貨幣 : HKD10 : Somoni 8,無錯,所有野都係八折,好好計數再唔係比美金都得,幾乎周圍都通用。要兌錢既話帶定美金求其一間銀行就OK
而且物價便宜,普通午餐HKD20-50不等

語言 : 塔文,望落似俄語,當然俄語都鳩通到
你識英文既話你都可以講不過冇人會聽得明你up乜

飲食 : 我都唔知點講主要以面粉製品為主

屌 又襟錯掣 再繼續

旅遊季節 : 一般來講七至九月最好,因為高海拔,所以十月開始有機會會落大雪
但我係Pamir Highway十日,十日都咁好天冇落過雪而且唔算太凍

簽證 : 兩國都係預備證件相soft copy上官網入個人資料就搞掂,好簡單
但聽聞吉爾吉斯EVISA拒簽機會幾大 我出發前一星期先申請,到臨尾兩日先到手
塔國有錢就申請到(好似係),如果你要入Pamir,就要加多20蚊美金請大佬唱K,咁你就會有GBAO Permit,呢個Permit十分重要,係Pamir 有好多check point會檢查
亦到可以揀去到塔國先至申請GBAO,好似承惠HKD16但有機會因為局勢唔穩定而攞唔到所以you諗you

交通 : 係塔國主要坐蘇聯小巴Marshrutka,類似Van仔但短身好多
攬住行李迫5粒鐘以上都唔撚係小野好在之前高加索搭唔少識得應付
但基本上就算城市內所有野都係步行距離,所以市區內都好少搭

吉國就簡單得多,只要識得Yandex.Taxi呢個apps,係Bishkhek可以暢通無阻而且車費極之平,HKD5-15不等
想體驗下吉吉巴士既可以Download BUS.kg,個apps會教你搭當地巴士

小弟唔係歷史撚,對任何歷史完全唔識
同埋好多資料都係去到當地先知,所以唔好期望好多好準確
下篇正式開始
打快啲,出快啲
錯手負 gates of hell 去khiva凳到屎忽爛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞